Amb recursos de súplica

Els indults del procés passaran un segon examen al Suprem

  • La Secció Cinquena amb la seva nova composició tornarà a revisar les mesures de gràcia dels líders independentistes

  • En una primera resolució es va declarar la falta de legitimació dels recurrents, cosa que ara pot canviar

Els indults del procés passaran un segon examen al Suprem

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem es regeix per ritmes diferents als de la Sala Penal, fins i tot a l’hora de configurar-se, perquè els magistrats de les seves seccions fan rotació per incorporar-se a la que s’encarrega de decidir l’admissió d’assumptes. Aquesta circumstància, sumada a la jubilació de qui presidia l’encarregada de resoldre els recursos presentats contra els indults del procés, la Secció Cinquena, hagi encoratjat les esperances de qui es va oposar a la seva concessió davant la possibilitat, com ja va informar EL PERIÓDICO, que revoqui la decisió que ella mateixa va adoptar.

Això pot ser possible a través dels recursos de súplica interposats pels recurrents davant la decisió de la Sala de negar-los legitimitat per oposar-se a una mesura de gràcia concedida pel Govern central, perquè cap d’ells eren perjudicats directes del delicte pel qual s’havia produït la condemna. La decisió es va adoptar d’una manera molt ajustada i dos dels magistrats partidaris de negar la legitimitat dels partits polítics per rebutjar una mesura de gràcia ja no són a la Secció. Són el seu expresident Segundo Ménendez i Ángeles Huet, que ara forma part de la sala d’admissió. En lloc d’Huet va entrar Inés Huerta, que es presumeix que s’alinearà amb els dos magistrats que en el primer examen del Suprem als indults van quedar en minoria: Wenceslao Olea i Fernando Román.

Notícies relacionades

Tots dos van explicar en el seu vot particular que la falta de legitimitat per impugnar els indults només era possible resoldre-la abans d’arribar a la sentència definitiva en el cas de dos d’associacions recurrents, perquè era clara. Però la dels altres recurrents, diputats del PP, Cs i Vox, i l’exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, no era tan òbvia com per declarar-la en el moment en què es va fer. Per això s’hi van oposar.

Si es confirmar que Huerta se suma a la seva posició serien tres magistrats davant dos els partidaris de no rebutjar, almenys en aquest moment processal, els recursos contra els indults, fet que significaria que continuarien vius almenys fins a la resolució definitiva, en què s’haurà de tornar a abordar la falta de legitimació i també si el Govern els va motivar prou a l’hora de concedir-los.