Partit Popular

Feijóo arribarà al Senat al juny

El president del PP debutarà a la Cambra alta en el ple del 7 de juny

Feijóo arribarà al Senat al juny
3
Es llegeix en minuts

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, desembarcarà al Senat el 7 de juny després que el 25 de maig el Parlament gallec l’hagi designat senador, en substitució de Juan Serrano.

El PP va confirmar diumenge que Feijóo exercirà el lideratge de l’oposició des del Senat, un pas que la majoria al partit donava per fet, ja que li dona al president dels populars la capacitat de confrontar amb el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez.

Tot i que, a diferència del Congrés, on el president respon a l’oposició en totes les sessions de control, en el Senat només hi ha dos plens de control al mes i, a més, el president del Govern només n’acudeix a un.

Fonts del PP apunten que la designació de Feijóo i de la seva mà dreta, Miguel Tellado, com a senadors es produirà el 25 de maig al Parlament gallec, en substitució de Juan Serrano i Elena Muñoz, que renuncien als seus llocs per donar pas als dos dirigents.

Després d’aquesta data, les següents sessions plenàries del Senat són el 7 i el 21 de juny, a una de les quals assistirà Pedro Sánchez, a qui Feijóo tindrà l’oportunitat de fer preguntes en com a màxim set minuts, repartits en una primera intervenció i una replica.

Alberto Núñez Feijóo completa aquesta setmana la seva sortida de la Xunta, on prendrà possessió com a nou president Alfonso Rueda.

Segons indiquen fonts populars, la setmana que ve mantindrà una reunió amb els grups parlamentaris del Congrés i el Senat, que segueixen pendents de possibles canvis, tot i que no s’ha revelat la incògnita de si hi haurà o no nous portaveus.

Com a senador, Feijóo pot acudir als plens del Congrés, on no està contemplat que intervingui. A més, pot oferir rodes de premsa i, com a líder de l’oposició, té despatx, però al PP no tenen previst que Feijóo sigui protagonista en la vida parlamentària del Congrés, sinó que es concentrarà en el Senat.

En el futur pròxim figura, a més, el debat de l’estat de la nació que el Govern es va comprometre a convocar en l’actual període de sessions però que segueix sense data.

Feijóo pot assistir-hi però, si hi volgués intervenir, el PP hauria d’enviar una sol·licitud a la Cambra i la Mesa s’hauria de pronunciar després de demanar informe als lletrats. El PP no ha decidit si farà aquest pas.

El precedent històric evidencia la dificultat d’aquesta via. En 1987, Antonio Hernández Mancha, llavors líder d’Aliança Popular i senador, va demanar participar en el debat, però la Mesa del Congrés no ho va permetre i, davant la negativa, AP va presentar una moció de censura contra Felipe González que va acabar amb la carrera política d’Hernández Mancha.

Fonts del PP treuen importància a aquest debat perquè la seva prioritat, expliquen, és articular la seva alternativa política sobretot a través de propostes.

Amb eleccions a Andalusia el 19 de juny i un Govern que travessant un dels pitjors moments de la legislatura, els populars consideren que no és la vida parlamentària el que concentra el debat polític.

Feijóo acudirà el 18 de juny a Sevilla i se centrarà en la cita de Juanma Moreno amb les urnes des de la convicció que a Andalusia hi ha una oportunitat per reafirmar el centredreta, que serà «determinant per a Espanya», apunten fonts del Partit Popular.

Mentrestant, la confirmació de l’actual portaveu del PP en el Senat, Javier Maroto, està pendent de la decisió que Feijóo adopti respecte a les representacions del Congrés i el Senat després de reunir-se amb els grups parlamentaris.

Notícies relacionades

De moment, Maroto ha de ser reelegit demà com a senador autonòmic per les Corts de Castella i Lleó, però els vots contraris anunciats pel PSOE fan imprescindible que els procuradors de Vox li donin suport.

Tot i que els populars confien que Vox finalment votarà Maroto, segons l’acord de legislatura firmat pels dos partits, la formació de Santiago Abascal no ha fet pública encara la seva decisió, de manera que, de moment, la seva designació segueix en suspens.