Borrell: «La seva guerra és la nostra. Ucraïna també ens defensa a nosaltres»

El Govern celebra el Dia d’Europa amb un acte en el Senat en el qual Sánchez alerta del perill dels «ultranacionalismes»

Borrell: «La seva guerra és la nostra. Ucraïna també ens defensa a nosaltres»

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern d’Espanya va celebrar aquest dilluns el Dia d’Europa amb un acte en el Senat en el qual es va poder escoltar Josep Borrell defensar la necessitat de continuar enviant armes per ajudar Ucraïna a defensar-se de Vladímir Putin. Borrell, en un missatge que va poder veure’s com a crític amb Unides Podem, va demanar coherència i va preguntar als que consideren que la col·laboració militar «allargarà» la guerra què proposen. «¿Que Ucraïna es rendeixi? ¿Que s’entregui? ¿Que Rússia faci el que vulgui amb ella? Si no és el que volem, si anem allà a dir que Ucraïna està defensant també un sistema de llibertats que és nostre, siguem coherents. La seva guerra és la nostra, [Ucraïna] també ens defensa de nosaltres», va remarcar en un vídeo gravat que es va emetre en una gran pantalla col·locada a la plaça de la Marina Española, davant la Cambra alta.

«No siguem angelicals. El món en el qual vivim és un món perillós. Dins d’Europa hem construït la pau, però fora la pau no és l’estat natural de les coses», va reclamar. El també vicepresident de la Comissió Europea va assegurar que sobre la Unió planen «amenaces civils i militars», com la de Putin en aquests moments, que requereixen augmentar les capacitats militars en un sistema de cooperació que no suposi un «malbaratament» per a cada Estat.

En l’acte també va prendre la paraula Pedro Sánchez, que hi va acudir juntament amb mig Govern (entre d’altres, amb la vicepresidenta, Yolanda Díaz, i els ministres Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i Irene Montero). I si Borrell va semblar que estigués parlant als socis del PSOE, el cap de l’Executiu va advertir contra el perill de Vox, que no va citar. Sánchez va avisar que veu en els «ultranacionalismes» els enemics «interns d’Europa», i considera que és una amenaça «real i greu». En aquest context, va celebrar que Marine Le Pen no hagi guanyat en les eleccions franceses, però va demanar no mirar cap a un altre costat, perquè el seu avenç ha «d’alertar» sobre la «possibilitat real que arribin al poder en diferents estats membre per imposar agendes que estan als antípodes dels ideals i l’esperit de la Unió Europea».

«Davant l’ultranacionalisme, cal acostar més Europa a les persones [...], posar-les en el centre polític d’Europa», va aconsellar Sánchez. Entre elles va destacar la necessitat de reformar el mercat energètic, avançar en la transició verda i fer polítiques per a la joventut, la innovació, la cohesió social, la igualtat de gènere i la migració. En aquest context, el president del Govern va iniciar el seu discurs instant les autoritats a «reivindicar el patriotisme europeu», que creu que és el que busca debilitar Putin «amb la seva autocràcia».

Notícies relacionades

Durant l’acte es va conèixer que l’Executiu està ultimant l’informe dels telèfons mòbils del Govern per si, com el de Sánchez i Robles, també haguessin sigut infectats amb el programa espia Pegasus. Els ministres presents van fugir del tema. Tampoc va voler parlar el president, que encara no s’ha manifestat públicament sobre aquest assumpte. Com en els programes de cor, quan a falta de respostes dels entrevistats són rellevants les preguntes que es queden en l’aire, va arribar la que Sánchez ha de revelar en els pròxims dies: «¿Quan es reuneix amb [Pere] Aragonès per reconduir la relació amb ERC?». El cap de l’Executiu, com si no l’escoltés, va passar per davant del grup de periodistes sense parar-se.

El concert va estar acompanyat de la música de la Banda Simfònica Municipal de Madrid, que va interpretar quatre peces, dues d’autors russos (Dimitri Xostakóvitx i Rimski Korsakov), una de l’alemany Ludwig van Beethoven i una altra dels espanyols Reveriano Sutullo i Juan Vert.