Tensió bèl·lica a l’Est

Putin justifica la invasió d’Ucraïna, però eludeix esmentar una escalada bèl·lica

El líder del Kremlin pronuncia un discurs dirigit als ciutadans russos ple de justificacions sobre la necessitat de la guerra

  • Guerra Rússia-Ucraïna: últimes notícies en directe

ANTON NOVODEREZHKIN/POOL

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Discurs pla, sense cap anunci dramàtic sobre una eventual escalada en la guerra d’Ucraïna, i ple de justificacions, aparentment dirigides als ciutadans russos, sobre la necessitat del conflicte. El president Vladímir Putin ha centrat la seva intervenció en ocasió del Dia de la Victòria presentant l’autodenominada operació especial al país veí com una necessitat a causa de l’«amenaça», absolutament inacceptable» que, segons la seva opinió, planava sobre Rússia. Moments abans, a Kíiv, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, també ha pronunciat una dissertació de l’efemèride reclamant el paper del seu país en l’«aliança» internacional que va derrotar Hitler el segle passat i prometent que no permetria que cap altre Estat s’apropiés d'aquest assoliment col·lectiu, en una clara referència el Kremlin.

Notícies relacionades

Sense presentar cap prova, el líder rus ha acusat el Govern ucraïnès de «preparar una operació de càstig al Donbass per envair el nostre territori històric, inclosa Crimea» en els dies previs a l’inici de l’atac rus. Fins i tot s’ha pres la llicència de fer una falsa acusació contra Occident que en cap cas s’ha correspost amb la realitat en les setmanes prèvies a l’inici de les hostilitats. «A Kíiv deien que podien obtenir armes nuclears i l’OTAN va començar a explorar els territoris adjacents al nostre», ha assegurat.

Discurs de Zelenski

A Kíiv, una ciutat que poc a poc sembla que recobra l’ambient previ a la guerra després de la retirada de les tropes russes de les poblacions que havien conquerit els primers dies de l’atac, es podia veure per les pantalles un vídeo del president Zelenski en el qual reclamava el rol d’Ucraïna en la derrota de Hitler i prometia combatre l’intent de qualsevol país d’apropiar-se de l’efemèride, en una referència gens dissimulada a Rússia. «Estem orgullosos dels nostres predecessors, que, juntament amb altres pobles, han vençut el nazisme; milions d’ucraïnesos han lluitat contra el nazisme», ha recordat.