Conclave a les files puigdemontistes

Borràs i Turull negocien ‘in extremis’ per evitar la fractura a Junts

El termini per presentar candidatures al lideratge del partit venç aquest dimarts a les 16.00 hores

GRAF9155  REUS (TARRAGONA)  29 01 2021 - La candidata de JxCat a la presidencia de la Generalitat  Laura Borras (c)  y los exconsellers Josep Rull (i) y Jordi Turull (d)   durante el acto de campana celebrado este viernes en Reus  EFE Susanna Saez

GRAF9155 REUS (TARRAGONA) 29 01 2021 - La candidata de JxCat a la presidencia de la Generalitat Laura Borras (c) y los exconsellers Josep Rull (i) y Jordi Turull (d) durante el acto de campana celebrado este viernes en Reus EFE Susanna Saez / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Negociacions fins a l’últim moment amb bones perspectives. Aquesta és la situació interna a Junts, segons fonts de la direcció, a les portes del congrés que ha de substituir l’actual direcció i donar pas a un nou president i secretari general després del pas enrere de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.

Les negociacions són contra rellotge perquè aquest dimarts a les 16.00 hores venç el termini per presentar candidatures. En lliça, l’exconseller Jordi Turull, que compta amb el suport de la gran majoria de càrrecs del partit per ser secretari general, i Laura Borràs, presidenta del Parlament, que amenaça de presentar-se per liderar la formació i sotmetre a votació de les bases la seva opció davant la de Turull. La solució salomònica passaria per una llista única en la qual Borràs no se senti relegada en l’equilibri de poders intern.

L’exconseller ha mantingut durant mesos la discreció a l’espera de comptar amb un suport majoritari. S’ha mostrat sempre a disposició del partit. I després de la seva sortida de la presó amb l’indult del Govern, va recórrer centenars de quilòmetres en una marxa a peu amb la qual va aconseguir nombrosos suports. Borràs, per la seva banda, no accepta quedar relegada. Reivindica el seu càrrec com a presidenta del Parlament i candidata per exigir un poder intern en el partit en consonància. No ha descartat plantar batalla tot i que afirma que el seu nord és el projecte polític, i no el poder intern. Si no hi hagués acord, Borràs s’hauria d’enfrontar a Turull amb una llista de càrrecs de direcció pròpia.

Dues concepcions no tan dispars

Notícies relacionades

En joc, la lluita pel poder entre dues concepcions no antagòniques, sinó en molts aspectes molt similars quant a projecció política, però amb passats diferents. Turull és l’elegit per quadros, consellers, dirigents territorials i alcaldes per posar ordre en una formació amb certes convulsions i falta de cohesió interna. Consideren que la seva figura encarna la combinació entre un partit de govern, amb aspiració de ser majoritari, i l’activisme independentista disposat a tornar a proclamar la independència després d’un altre xoc amb l’Estat.

Borràs reivindica, sobretot, aquest segon aspecte, si bé no renega formalment de la presència de Junts al Govern amb ERC –sí del pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona–. La presidenta del Parlament posa l’accent en la necessitat de no cedir a la gestió autonomista i tornar a plantejar un pols. Una cosa que els discursos de Turull també defensen.