Ajuntament de Madrid

Villacís creu que «falten respostes i persones per preguntar» sobre l’espionatge a Ayuso

La vicealcaldessa voldria haver vist a la Comissió d’Investigació Ayuso perquè aquesta «estirés el fil» en la seva declaració

Villacís creu que «falten respostes i persones per preguntar» sobre l’espionatge a Ayuso
4
Es llegeix en minuts
Ana Ayuso

La vicealcaldessa de l’Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, ha declarat que considera que «falten respostes i persones per preguntar» en la Comissió d’Investigació sobre l’espionatge a Ayuso. «Jo puc demanar a Almeida que parli amb els seus excompanys i companys del PP perquè vinguin, però jo no sé fins a quin punt Almeida pot obligar-los que vinguin», ha afegit.

Així s’ha expressat en la novena sessió de la Comissió d’Investigació pel suposat espionatge a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i al seu entorn. Villacís ha reiterat que considera que no ha quedat acreditat «que es pagués amb fons públics» un espionatge a la representant popular.

A més d’Ayuso, a qui Villacís voldria haver vist en la Comissió d’Investigació «per estirar el fil», «falten altres noms» entre la llista de compareixents, entre els quals ha destacat l’expresident de la formació, Pablo Casado, que va declinar el 25 de març la crida a declarar davant els portaveus municipals.

La líder de Cs ha afirmat que va tenir coneixement d’aquesta informació en el moment en què «salta una alerta al meu mòbil sobre la possibilitat que s’hagin utilitzat recursos públics per espiar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso». Això va succeir el 17 de febrer i, posteriorment, ha dit que va rebre una trucada de l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida, amb qui comparteix el Govern municipal, «per explicar-me els fets».

La vicealcaldessa ha afirmat que va criticar a Almeida que no l’hagués informat sobre el suposat ús de fons públics de l’Empresa Municipal de la Vivenda i Sòl (EMVS) o de l’Empresa Municipal de Transport (EMT) per espiar Ayuso i el seu entorn. «Entenc que una cosa és un rumor i una altra cosa són uns fets que sí que són fets i no rumors», ha dit, amb referència a la investigació interna que va posar en marxa la facció popular de l’Executiu municipal per dilucidar si la informació anònima que els havia arribat del finançament de l’espionatge era certa.

«En el moment en què s’investiga un rumor, deixa de ser un rumor per convertir-se en un fet», ha plantejat, per la qual cosa considera que el seu grup municipal, Ciutadans, hauria d’haver sigut «partícip» d’aquesta gestió, com a «socis de Govern que som».

La mandatària de Cs ha criticat que no estiguin acudint a la Comissió d’Investigació totes les persones que han sigut citades, entre ells Isabel Díaz Ayuso i el seu germà Tomás, principals afectats per l’espionatge que aborda aquest ens municipal.

En aquesta sessió, també ha comparegut Mercedes González, delegada del Govern a Madrid i exconsellera de l’EMVS durant la seva etapa com a regidora de l’Ajuntament, qui ha ironitzat a l’afirmar que en el Partit Popular no «es van esprémer gaire el cervell» perquè són els «mateixos detectius» que van espiar l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, que ja va comparèixer dimecres en la mateixa comissió.

L’exmandatari popular, que actualment desenvolupa tasques de funcionari al consistori, va assegurar que era «curiós» que, «havent-hi milers de detectius», tornés a aparèixer en el presumpte espionatge a Ayuso i al seu entorn el detectiu Julio Gutiez i l’agència Mira i Julio Gutiez.

Borja Carabante, delegat de l’Àrea de Govern de Medi Ambient i Mobilitat, que ha sigut el primer compareixent de la jornada, ha assegurat que va acudir a la reunió del 12 de gener amb José Luis Martínez Almeida i el delegat de l’Àrea de Vivenda, Álvaro González, i amb el que va ser director de Comunicació de l’EMVS, David Fernández, perquè l’alcalde l’hi va demanar per abordar el rumor de la suposada contractació d’una empresa de detectius a través del departament de Comunicació de l’Empresa Municipal de Vivenda i Terra (EMVS), en concret del Grup Mira. «Després hem constatat que es tracta d’un rumor sense fonament», ha afegit.

Almeida va informar Carabante el mes de desembre de la suposada contractació de detectius amb recursos municipals. Per al delegat de Medi Ambient i Mobilitat, «s’ha complert» l’objectiu per al qual es va crear aquesta Comissió d’Investigació, ja que ha quedat, ha dit, totalment descartat i demostrat que és fals que els detectius que presumptament van espiar Ayuso fossin contractats a través de l’EMVS o de l’Empresa Municipal de Transport (EMT).

Notícies relacionades

Per la seva part, Francisco José Cruz, assessor de la regidora presidenta del Districte de Moncloa-Aravaca, que també ha comparegut aquest divendres davant dels portaveus dels grups municipals, ha assegurat que ell, com ja va negar fa dues setmanes el seu company Javier Muñoz, no s’ha reunit «mai» amb cap detectiu.

Ha aclarit que només ha visitat en dues ocasions l’Hotal Wellington, en el qual una informació publicada per ABC, un home que es feia anomenar Javier Muñoz, un home de 30 anys, alt i moreno, va conversar amb el detectiu Julio Gutiez per encarregar, presumptament, un espionatge al germà de la mandatària madrilenya, Tomás Díaz Ayuso. En cap d’aquestes dues ocasions, Francisco José Cruz va coincidir amb el detectiu, ha dit.