Insisteix que es desclassifiqui l’autorització judicial

Aragonès: «La confiança en el Govern espanyol està trencada, està a zero», per l’espionatge

Reclama el cap de Robles i avisa que s’«allunya» la possibilitat que ERC garanteixi l’estabilitat

Confirma que la taula de diàleg ha quedat congelada, però que això no significa que hagi desaparegut

Aragonès: «La confiança en el Govern espanyol està trencada, està a zero», per l’espionatge

ACN / MARIA ASMARAT

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest divendres que «la confiança amb el Govern de l’Estat està trencada, està a zero» i que si aquest últim «vol reconstruir-la és imprescindible actuar amb transparència i assumir responsabilitats» pel cas de l’espionatge polític.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès ha dit que la gestió de l’assumpte de l’espionatge «no només no millora amb el pas dels dies, sinó que s’agreuja», i hi ha insistit al considerar «absolutament imprescindible que es desclassifiqui l’autorització judicial», que ahir va transcendir que existia, per actuar davant algunes de les persones espiades, entre elles ell mateix.

«Exigeixo conèixer quin magistrat ho va autoritzar i poder conèixer els motius que porten a espiar un responsable polític», perquè «en una democràcia no s’espia els dirigents d’altres partits», ha ressaltat, en la mateixa línia del seu comunicat de dijous.

Segons la seva opinió, els fets generen «una situació d’indefensió», i s’ha preguntat que, si fa tres anys va ser espiat quan era vicepresident i en un context d’eleccions generals que ERC va guanyar a Catalunya, qui li pot assegurar que avui no ho continuen fent.

«Són preguntes que queden en l’aire –ha afegit–, i mentre no hi hagi respostes, estem en una situació de degradació de relacions com no s’havia donat des de fa molt temps».

Sánchez també al Cercle

Aragonès ha explicat que no està previst que avui es produeixi una trobada entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i ell mateix, tot i que tots dos coincidiran en les jornades organitzades pel Cercle d’Economia a Barcelona. «No és qüestió d’una foto o d’una trobada fugaç d’uns minuts», ha precisat, abans d’admetre, no obstant, que ell va demanar fa dies una reunió i que està pendent que es produeixi.

Sobre la seva petició que el Govern central assumeixi responsabilitats, el president de la Generalitat ha reiterat la seva opinió que la ministra de Defensa, Margarita Robles, «està incapacitada per seguir en el seu càrrec», com a màxima responsable del CNI, ja que aquest organisme depèn del seu ministeri.

Segons el que ha transcendit de la reunió d’ahir en la comissió de secrets oficials del Congrés «sabem –ha dit– que el CNI pot actuar descontroladament, i és evident que s’han de prendre mesures, perquè a cap part del món els serveis d’intel·ligència actuen pel seu compte».

«Hi ha clavegueres de l’Estat que es mouen millor en àmbits d’opacitat», ha lamentat el president català, abans de remarcar que, en el context actual de ruptura de la confiança, s’«allunya» la possibilitat que ERC garanteixi l’estabilitat del Govern espanyol al Congrés.

«Analitzarem cas per cas –ha indicat–, perquè hi ha qui intenta fer-nos oblidar el que passa amb propostes socials o econòmiques, però decidirem sempre pensant en la ciutadania de Catalunya».

Taula de diàleg

Sobre la taula de diàleg entre governs, Aragonès ha confirmat que ha quedat congelada, però que això no significa que hagi desaparegut: «N’hi ha molts que volien donar-la per morta per cada cosa que passa, però a mi no m’expulsaran de la recerca d’una solució negociada».

Notícies relacionades

«No els faré el regal d’aixecar-nos de la taula», ha dit, i ha afirmat que, tot i que pot quedar bloquejada, ell no renunciarà «a defensar el referèndum d’autodeterminació i l’amnistia».

«Si algú pensa que abandonarem el procés de negociació que esperi assegut, perquè no l’abandonarem mai», ha assegurat abans d’afegir que «negocies amb el teu enemic i adversari, no amb els teus amics».