Espionatge telefònic

L’entorn de Puigdemont emmarca l’espionatge a Sánchez i a Robles en el ‘Catalangate’

  • Lamenta que el Govern hagi parlat sense saber d’on provenien les intromissions il·legals

  • Prepara querelles contra l’empresa NSO per investigar qui està darrere d’aquest atac a la democràcia

L’entorn de Puigdemont emmarca l’espionatge a Sánchez i a Robles en el ‘Catalangate’

EFE / DAVID BORRAT

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’entorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont feia setmanes que adverita de la gravetat de l’espionatge mòbils comesa a través de Pegasus, que es va conèixer gràcies a un reportatge de la revista ‘The New Yorker’ sobre les conclusions de l’informe de l’institut Citizen Lab, dependent de la Universitat de Toronto. Aquest dilluns no dubtaven a emmarcar el denunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, en el viscut per l’independentisme català, conegut com a ‘Catalangate’.

Fonts pròximes a l’expresident lamenten que l’Executiu central optés per parlar sense saber què havia passat i que en totes les seves declaracions apuntessin a una actuació legal del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), és a dir, realitzada amb autorització del jutge del Tribunal Suprem encarregat dels serveis d’intel·ligència, Pablo Lucas, o el seu substitut, Andrés Martínez-Arrieta. En especial critiquen les declaracions de la mateixa ministra de Defensa, que la setmana passada en el Congrés va justificar l’espionatge a l’independentisme català davant el risc de noves declaracions unilaterals d’independència.

Però del que no tenen dubtes és que l’espionatge del qual la mateixa Robles i el president del Govern han sigut víctimes està enquadrat en el patit per l’independentisme, perquè consideren que els assumptes fonamentals tractats en el moment de la intromissió il·legal detectada eren catalans, entre aquests hi havia els indults del procés i la negociació per formar Govern amb el rerefons del pes d’ERC al Congrés dels Diputats.

Fins i tot fan broma davant la possibilitat que l’escolta il·legal procedís del Marroc assenyalant que en aquest cas «el millor seria entregar ja Ceuta i Melilla», amb referència a la vella reclamació territorial marroquina, malgrat que quan es van produir les intromissions també es vivia tensió amb aquest país per haver acollit a Espanya el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per a la seva hospitalització.

Querelles contra NSO

Mentre que el Govern ha posat la intromissió il·legal soferta en mans de l’Advocacia de l’Estat, que aquest mateix matí ha interposat la denúncia corresponent a l’Audiència Nacional, els independentistes catalans afectats estan optant per diferents estratègies. Les primeres querelles han sigut les interposades per Òmnium Cultural i la CUP al Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, que ja investigava les interposades fa un any per l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, i el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall.

Notícies relacionades

L’entorn de Puigdemont continua treballant en les seves, que superaran el centenar de pàgines i es dirigiran contra l’empresa israeliana NSO, a la qual pertany Pegasus, per haver-se utilitzat el ‘software’ que desenvolupa per a la comissió de delictes. L’escrit, segons les fonts consultades, no responsabilitzarà ningú en concret de la intromissió perquè la investigació judicial es dirigeixi amb total llibertat contra els presumptes autors.

No obstant, admeten que les seves sospites recauen en les clavegueres de l’Estat, que durant el Govern de Rajoy van adquirir un sistema israelià d’intercepció de comunicacions similar a Pegasus, segons va deixar constància a la seva agenda el principal imputat en el procediment en el qual s’investiguen, l’excomissari José Manuel Villarejo, i ha explicat aquest diari. Això explicaria també, argumenten, poder disposar de prou efectius per poder sotmetre a espionatge tantes persones alhora.