El ‘Catalangate’

¿Què és la Comissió de Secrets Oficials del Congrés? Així funciona

A porta tancada, 10 diputats analitzen l’ús de despeses reservades i l’actuació del Centre Nacional d’Intel·ligència

¿Què és la Comissió de Secrets Oficials del Congrés? Així funciona
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés dels Diputats va nformar aquest dijous la comissió de secrets oficials. Dos anys després que arrenqués la legislatura, l’escàndol del suposat espionatge a més de 60 dirigents i activistes de l’independentisme català i basc en mans del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha forçat el PSOE a moure fitxa per intentar rebaixar les tensions. Però, ¿què és aquesta comissió i com funciona?

¿Què és la comissió de secrets oficials?

La comissió de control dels crèdits destinats a despeses reservades, com s’anomena oficialment, és una comissió parlamentària del Congrés dels Diputats, tot i que funciona de manera diferent de la resta. Es tracta d’un fòrum regulat en la llei 11/1995, d’11 de maig, creat inicialment perquè el poder legislatiu pugui tenir accés a informació sobre l’ús de despeses reservades i als secrets oficials.

En un inici, aquesta comissió estava destinada que els ministres d’Exteriors, Defensa i Interior i el responsable del CNI –els únics que poden fer ús d’aquestes despeses– donessin compte sobre l’ús dels fons reservats que s’inclouen en els Pressupostos Generals de l’Estat. Segons la norma, haurien de comparèixer en la comissió de manera semestral i s’hauria de realitzar un informe anual per elevar-lo al president del Govern i al Tribunal de Comptes.

¿I què passa amb el CNI?

La llei 11/2002, de 6 de maig, va ampliar les funcions d’aquesta comissió. La norma estableix que el CNI ha de sotmetre al coneixement del Congrés «la informació apropiada sobre el seu funcionament i activitats». A més, s’afegeix que la Cambra baixa tindrà «accés al coneixement de les matèries classificades», tot i que amb les excepcions relatives a les fonts o mitjans del CNI i a aquelles que provinguin de serveis estrangers. 

Finalment, estipula que els membres de la comissió tindran coneixement dels «objectius d’intel·ligència establerts anualment pel Govern i de l’informe que, també amb caràcter anual, elaborarà el director del CNI d’avaluació d’activitats, situació i grau de compliment dels objectius». En resum, es tracta d’un fòrum per supervisar el CNI.

¿Quines altres especificitats té?

La principal característica d’aquesta comissió és que és secreta. En la llei del 1995 s’estableix que els seus membres «vindran obligats a no divulgar informacions obtingudes» en aquest fòrum. És a dir, no poden explicar res del que passi a dins i els periodistes tampoc poden accedir-hi. A més, en la norma del 2002 s’insisteix que hauran «de guardar secret sobre les informacions i documents que rebin» del CNI i que, en cap cas, podran quedar-se amb còpies d’aquests documents. 

¿Com s’elegeix els seus membres?

El 2004, la Presidència del Congrés dels Diputats va dictar una resolució en la qyal s’establia que només podien formar part d’aquesta comissió un membre de cada grup parlamentari, sempre que obtingués el suport de tres cinquenes parts de la Cambra (210 vots). Això va provocar que en nombroses ocasions no es pogués constituir aquest fòrum pels vetos creuats. Aquesta setmana, Meritxell Batet va reduir aquesta xifra a 176 vots (majoria absoluta), cosa que ha permès desencallar la situació. A l’haver-hi 10 grups parlamentaris a la Cambra aquesta legislatura, es van elegir 10 membres

¿Qui formarà la comissió?

Aquest dijous, en una votació secreta, amb papereta i en urna, es van elegir els següents 10 diputats:

  • Hector Gómez (PSOE)
  • Cuca Gamarra (PP)
  • Iván Espinosa de los Monteros (VOX)
  • Pablo Echenique (Unides Podem)
  • Gabriel Rufián (ERC)
  • Edmundo Bal (Ciutadans)
  • Aitor Esteban (PNB)
  • Mertxe Aizpurua (EH Bildu)
  • Miriam Nogueras (Junts)
  • Albert Botran (CUP)
Temes:

Catalangate CNI