‘Catalangate’

¿Qui formarà la comissió que vigila el CNI?

  • ¿Què sabem i què no sabem del ‘Catalangate’?

¿Qui formarà la comissió que vigila el CNI?

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Més de dos anys tard, el Congrés dels Diputats ha conformat la comissió de secrets oficials, l’únic fòrum en el qual es pot parlar sobre les activitats del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Ha calgut que surti a la llum el ‘Catalangate’, un suposat espionatge a més de 60 líders i activistes de l’independentisme basc i català durant 2017 i 2019. La proposta, insuficient per als partits sobiranistes, ha arribat com un intent del Govern per apaivagar l’enuig dels seus socis i fins i tot ha sigut necessari un canvi en el reglament del Congrés.

Fins ara, els membres de la comissió de control dels crèdits destinats a despeses reservades –com s’anomena oficialment– havien de ser elegits per tres cinquens de la Cambra (210 diputats). No obstant, els vetos creuats ho han impedit i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reduït aquesta majoria a 176 vots necessaris. Amb aquesta xifra en ment, aquest dijous el Congrés ha procedit a la votació –secreta, amb papereta i en urna– per elegir els 10 diputats que conformaran la comissió. Els dirigents del PSOE, PP, Vox, Unides Podem, Cs i el PNB han superat els 270 vots, mentre que els d’ERC, Bildu, Junts i la CUP s’han quedat entre 185 i 186.

Hector Gómez (PSOE)

És el portaveu del PSOE en el Congrés dels Diputats des que Pedro Sánchez a reestructurar el partit i va situar l’exportaveu Adriana Lastra com a vicesecretària general del PSOE.

Cuca Gamarra (PP)

És la portaveu del PP en el Congrés des de 2020, quan va reemplaçar en el càrrec Cayetana Álvarez de Toledo. Des de fa unes setmanes és també la secretària general del partit amb l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo, líder conservador elegit fa poc.

Iván Espinosa de los Monteros (Vox)

Lligat a Vox des de la seva fundació, Iván Espinosa de los Monteros és el portaveu del partit ultra en el Congrés des que la formació va irrompre a la Cambra baixa arran de les eleccions de 2019. Forma part de la direcció de la formació d’extrema dreta.

Pablo Echenique (Unides Podem)

Pablo Echenique és portaveu d’Unides Podem des de gener de 2020, quan va arrencar la legislatura actual. A més, va ocupar la Secretaria d’Organització dels morats i actualment ostenta la secretari d’Acció de Govern, Institucional i Programa.

Gabriel Rufián (ERC)

Gabriel Rufián és el portaveu d’ERC en el Congrés. Durant aquests dies ha sigut un dels més crítics amb la creació de la comissió de secrets oficials, ja que assegurava que es tracta d’«una estona en què la directora del CNI t’explica quatre facècies».

Edmundo Bal (Cs)

Edmundo Bal és el portaveu de Ciutadans i una de les cares més visibles de la formació taronja durant els últims mesos en què Inés Arrimadas ha estat de baixa de maternitat pel seu segon fill.

Aitor Esteban (PNB)

Aitor Esteban és el portaveu del PNB en el Congrés dels Diputats. És l’únic membre de la comissió que ja havia format part de la comissió anteriorment. El dirigent ‘jeltzale’ va estar en la comissió de secrets oficials durant l’anterior legislatura.

Mertxe Aizpurua (EH Bildu)

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, va entrar al Congrés dels Diputats el 2019 i ara serà la primera vegada que la seva formació tingui representació en aquesta comissió. El diputat Jon Iñárritu, que forma part del seu grup, és un dels espiats.

Míriam Nogueras (Junts)

Miriam Nogueras és la portaveu de Junts i una de les diputades que se sap que ha sigut espiada en el ‘Catalangate’. Acudirà a la comissió en representació del grup Plural, del qual també forma part el PDECat, el portaveu del qual, Ferran Bel, també ha sigut espiat.

Albert Botran (CUP)

Albert Botran és diputat de la CUP i forma part del Grup mixt del Congrés. A més, és l’últim dels quatre parlamentaris estatals en actiu que s’ha revelat que van ser espiats a través del programa Pegasus.