Un any i mig per a les eleccions

Podem fa un toc d’atenció a Sánchez i el colla amb l’agenda legislativa

  • Belarra acusa el president del Govern de «tensar» i de «posar en risc» la coalició a l’acostar-se al PP

Podem fa un toc d’atenció a Sánchez i el colla amb l’agenda legislativa

Chema Moya / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Durant unes hores, el Govern de coalició ha tingut por aquesta setmana d’experimentar la pitjor derrota de la legislatura: no tirar endavant el reial decret llei amb mesures anticrisi. El va salvar, a l’últim moment i per la mínima. Conscients del perill, Ione Belarra li ha fet aquest divendres un toc d’atenció a Pedro Sánchez: menys mirar a la dreta i més cuidar la coalició i els socis d’investidura. La secretària general de Podem l’ha avisat que «s’han de fixar les prioritats polítiques que s’esperen d’un Govern progressista». I a això es dedicaran els morats en els pròxims mesos. Fonts del partit asseguren que entenen la resta de la legislatura com un exercici «per estrènyer el PSOE» i per «donar resposta a les qüestions que falten per complir de l’acord de coalició».

«El Govern de coalició ha de tornar a marcar el pas de la legislatura, ha de rearticular-se amb urgència i restablir la confiança amb la majoria de la investidura i amb la ciutadania», ha sentenciat Belarra davant del Consell Ciutadà Estatal de Podem, el màxim òrgan entre assemblees. Aquestes paraules arriben en un moment en què en el partit morat són conscients que davant el clima electoral que s’acosta –primer Andalusia, d'aquí a un any autonòmiques i locals i poc temps després generals–, els socialistes miraran de frenar-los i de dependre’n menys a l’Executiu.

Fonts pròximes a la direcció de Podem recalquen la necessitat d’«acabar de desenvolupar» l’acord de coalició que van firmar Sánchez i Pablo Iglesias i exigeixen al PSOE «valentia i compromís». La mateixa Belarra ha assenyalat que «frenar la ultradreta no es diu, es fa. Es fa amb polítiques valentes i no donant la mà permanentment a un [Alberto Núñez] Feijóo que ja ha decidit que Vox és el seu soci estratègic». En la línia dels últims mesos, els morats aposten per «reforçar les polítiques socials» per parar l’avanç dels ultres.

Les normes que s’han d’impulsar

Notícies relacionades

Fins i tot, Belarra ha acusat Sánchez de fer el contrari. De «tensar» i «posar en risc» la coalició a l’«arribar a acords amb la casa reial i amb el PP per a una operació de maquillatge de la monarquia», amb referència al reial decret que va aprovar el Govern, amb el beneplàcit de la monarquia i sense comptar amb Unides Podem. Per contra, ha denunciat Belarra, que també és ministra de Drets Socials, el PSOE està posant «fre» a la llei de drets LGTBI i Trans, a la llei de protecció animal i a la llei de famílies, totes impulsades des dels ministeris d’Unides Podem.

I aquest no és l’únic front en què Belarra ha collat Sánchez. Amb l’escàndol del suposat espionatge a més de 60 dirigents i activistes independentistes bascos i catalans sobre la taula, la líder morada ha apuntat que es fa evident que «no haver avançat en l’agenda d’aprofundiment democràtic en aquesta legislatura li està passant factura» al país. Fonts del partit han remarcat que el ‘Catalangate’ obre una «bretxa d’oportunitat» per reactivar la derogació de la llei mordassa, del vot pregat i per a la lluita contra la corrupció i el frau fiscal.