Davant la cúpula del partit

Belarra critica Robles per justificar l’espionatge: «Assumir responsabilitats no pot esperar més»

  • Per primera vegada, un membre morat del Govern eleva el to després del ‘Catalangate’

  • La ministra també acusa el PSOE de tensar la coalició per la seva defensa de la monarquia

Belarra critica Robles per justificar l’espionatge: «Assumir responsabilitats no pot esperar més»

Dani Gago / Podemos

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ha sigut una setmana dura per al Govern de coalició. L’escàndol del ‘Catalangate’ ha posat contra les cordes un Executiu que, en més d’un moment, ha vist perillar la majoria parlamentària per aprovar el reial decret llei amb les mesures anticrisi. I els xocs no es produeixen només de portes enfora. Dins de la coalició també hi ha hagut crítiques. La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ha criticat aquest divendres que Margarita Robles justifiqués l’espionatge i ha demanat responsabilitats.

«Ningú pot ni ha de justificar l’espionatge per motius polítics. Conforme avancen els dies, ja és una qüestió d’higiene democràtica bàsica que s’assumeixin les responsabilitats polítiques necessàries. No es pot esperar més», ha dit la secretària general de Podem en el seu discurs d’obertura del Consell Ciutadà Estatal de la formació. És la primera vegada que la dirigent morada vincula tan clarament la necessitat d’assumir responsabilitats amb la ministra de Defensa.

En aquest sentit, ha posat èmfasi que l’Executiu hauria de ser «el principal interessat a aclarir qualsevol ombra de dubte sobre l’actuació de l’Estat» en l’espionatge al món sobiranista. El rebuig d’ERC al reial decret llei i l’enuig de la resta de forces independentistes es deu als gestos «insuficients» de l’Executiu per donar explicacions. «En les pròximes setmanes, el Govern de coalició ha de tornar a marcar el pas de la legislatura, s’ha de rearticular amb urgència i restablir la confiança amb la majoria de la investidura», ha remarcat la ministra morada.

Altres tensions

A més, aquesta setmana, entre la tensió generada amb els socis d’investidura, es va produir un fet que ha allunyat una mica més PSOE i Unides Podem. L’ala socialista del Govern va acordar amb la casa reial un reial decret per donar cobertura legal i més transparència al funcionament de la direcció de l’Estat. Belarra ha acusat Pedro Sánchez de «tensar» la seva aliança amb aquest gest, del qual no va informar els morats.

Notícies relacionades

«La coalició es tensa i es posa en risc quan la gent té la sensació que es trepitja l’accelerador per arribar a acords amb la casa reial i amb el PP per a una operació de maquillatge de la Monarquia que usurpa el debat al Congrés i vol tapar els escàndols successius i incessants sobre les actuacions il·legals del rei emèrit», ha denunciat.

La líder dels morats s’ha mostrat molesta després de l’ocorregut durant la setmana. A més de criticar el reial decret aprovat dimarts pel qual el Tribunal de Comptes fiscalitzarà els comptes de la casa reial, Belarra ha retret que el PSOE estigui trepitjant el «fre» amb lleis com la de drets LGTBI i trans, la llei de protecció animal o la llei de famílies, totes impulsades des dels ministeris d’Unides Podem. «És imprescindible fixar les prioritats polítiques que s’esperen d’un Govern progressista i actuar amb determinació i unitat», ha avisat Sánchez.