Acte a Gijón

Isabel Díaz Ayuso, a Astúries: «Del socialisme se’n surt, només fan falta ganes»

«Jo el que vull és que Madrid i Astúries creixin junts», ha defensat la presidenta de la comunitat en un acte a Gijón amb empresaris, emprenedors i autònoms

Isabel Díaz Ayuso, a Astúries: «Del socialisme se’n surt, només fan falta ganes»
7
Es llegeix en minuts

La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, ha defensat el model econòmic que aplica a la Comunitat de Madrid i l’ha posat com «exemple» de creació d’activitat i ocupació. Ayuso ha comparat l’aposta «per la llibertat», que segons el seu parer representa la Comunitat de Madrid, amb la fiscalitat d’Astúries, que ha qualificat com «el gran fre a la inversió». I ha proclamat, en un acte organitzat pel PP asturià a Gijón, que «del socialisme se’n surt, només fan falta ganes». La líder del PP madrileny ha rebutjat les acusacions d’altres governs autonòmics sobre la competència fiscal deslleial per la rebaixa d’impostos que practica la seva comunitat i ha negat també que la seva defensa del model de Madrid en actes com el d’aquest divendres a Gijón persegueixi un èxode d’empresaris d’altres comunitats, com Astúries, a la capital d’Espanya. «Els presidents autonòmics no ens podem limitar al terròs, ens interessa tot el que passa al país. Jo el que vull és que Madrid i Astúries creixin junts i competir sanament, com ja fem amb Andalusia».

Isabel Díaz Ayuso ha comparat diverses dades d’evolució socioeconòmica d’Astúries i Madrid, després de recordar que la seva autonomia aporta un 70% al Fons de Garantia dels Serveis Públics Fonamentals. «Des del 2008, Madrid ha guanyat més de mig milió d’habitants, Astúries n’ha perdut 60.000; tenim 50.000 treballadors més, Astúries els ha perdut i la renda mitjana de cada madrileny ha crescut en més de 3.000 euros mentre la d’un asturià s’ha reduït en 1.200 euros». Durant la seva intervenció, la presidenta madrilenya ha defensat diversos cops que «no vinc a donar lliçons» però ha afirmat que «s’ha d’imitar el que funciona» i ha aprofitat per recordar que Madrid «és l’única comunitat autònoma sense impostos propis».

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha sortit al pas de les acusacions de competència fiscal deslleial que rep d’altres governs autonòmics, com l’asturià, amb l’argument que «el capital és lliure i si apugem els impostos a Madrid, les inversions se’n van a Londres o Lisboa», per tot seguit recalcar que «la fiscalitat d’Espanya desconcerta l’inversor estranger, és el principal fre a la inversió perquè, creguin-me, molts empresaris volen venir a Espanya i Astúries però els impostos són el gran fre». I ha afirmat que la millora de l’economia de Madrid», que als anys vuitanta era la quarta d’Espanya, no és fruit de la casualitat sinó de l’aposta per la llibertat, no només l’econòmica, sinó també la social». La líder popular ha reivindicat la llei de mercat obert aprovada a la seva comunitat perquè «un empresari establert a qualsevol lloc d’Espanya pugui operar a Madrid sense haver de fer cap tràmit afegit perquè som un únic país i un únic mercat».

Díaz Ayuso va destacar la vocació liberal que «porten aplicant els governs del PP a la Comunitat de Madrid els últims 15 anys», i va posar com exemple que els madrilenys «puguin triar l’escola dels seus fills o el seu metge o l’hospital públic, independentment d’on siguin». Així mateix, va al·ludir a la posada en marxa «d’un pla de 80 mesures perquè cada vegada més famílies joves es quedin a viure amb nosaltres, amb deduccions fiscals per tenir cura dels fills i accés a escoles infantils, gratuïtes fins als tres anys i ajudes directes de 500 euros a les rendes més baixes o per accedir a la vivenda pública». Díaz Ayuso va destacar que en els últims anys «cap dels municipis més petits de Madrid ha perdut població» mentre va lamentar que la caiguda de la natalitat «no és a l’agenda política ni s’està atenent degudament a Europa (...) És un problema perquè la societat cada vegada està més dispersa, menys unida i més sola, la soledat no volguda».

No va vacil·lar a defensar que Madrid «és la regió amb els impostos més justos d’Espanya, no només perquè són els més baixos sinó perquè estan supeditats als principis de justícia, progressivitat, distribució equitativa de la càrrega tributària i perquè no són confiscatoris». La presidenta de la Comunitat madrilenya va mostrar la seva preocupació pel fet que «la classe mitjana cada vegada està més castigada i és més vulnerable perquè en els pròxims anys ni tan sols tenint una feina podran arribar a final de mes», fent al·lusió a la pujada de preus del cistell de la compra, la llum i els combustibles. «En definitiva», va dir, «el model econòmic i polític de Madrid fuig d’ideologies per governar per a tothom i la lluita contra la covid no pot ser cap pretext perquè l’Administració carregui contra el sector privat.

En un altre moment de la seva intervenció i a preguntes d’una empresària del sector dels espectacles i els esdeveniments, Díaz Ayuso va argumentar l’estratègia aperturista del seu Govern després del primer confinament per la pandèmia de la covid. «Jo no soc qui per donar lliçons als altres perquè em sembla que totes les administracions hem viscut els moments més durs que es puguin imaginar. Tots els polítics hem tingut a sobre un enemic advers, desconegut, que es va colar en la primera onada de la pandèmia, va matar moltíssima gent i ens va desbordar. Però el que diferencia unes administracions de les altres és l’actitud. Nosaltres ens vam posar des del principi en mans dels millors tècnics i ens van advertir gairebé des del principi que això duraria dos anys. Llavors vam saber des de la Comunitat de Madrid que no podia ser el tancament pel tancament, com en la primera onada. No podíem continuar així més temps. Vam construir el millor hospital de pandèmies del món, l’Isabel Zendal, que ara està al servei de la sanitat pública per al que vingui en el futur. Vam portar els millors tests i proves, vam convertir hotels en hospitals, vam fer tot el que estava al nostre abast, sabent que si això anava per llarg havíem de convertir els ciutadans en els nostres millors aliats, amb responsabilitat individual. Amb el ‘Filomena’ el virus es va disparar, per això vam decidir fer sortir Madrid al carrer», va esgrimir la dirigent popular.

Notícies relacionades

Isabel Díaz Ayuso ha sigut presentada en un acte amb empresaris i autònoms a Gijón per la presidenta del PP regional, Teresa Mallada, que en el seu diagnòstic sobre la situació d’Astúries ha posat el focus en què «portem 40 anys d’estancament, amb 36 governs socialistes, després d’haver sigut motor i líder en l’ambit social i econòmic». Mallada ha justificat els seus retrets a la gestió dels socialistes en què «Astúries tot just ha crescut en l’última dècada, mentre Espanya ho ha fet en onze punts», així com «en l’augment de la desigualtat» i que el Principat és una de les autonomies menys innovadores i la tercera amb menor inversió privada del país.

De portes enfora de l’acte amb empresaris i emprenedors, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha acusat el Govern de Pedro Sánchez de recórrer «a l’odi a altres partits» per distreure l’atenció dels problemes que afecten el país. «Vox és l’esquer per tapar tot el que passa, com abans ho era Franco, però com que ja no cola perquè fins i tot l’han mogut de la seva tomba i ningú s’ha aixecat, aquí els espanyols estem per altres coses», ha valorat Isabel Díaz Ayuso, que ha atribuït aquesta estratègia «als polítics que no tenen res a oferir i es dediquen a promoure instints i crear odis contra partits polítics com Vox o el PP. Promouen l’odi entre els espanyols per justificar-se a les urnes i ho fan els que estan pactant amb ETA o amb els nacionalistes i tots els que són enemics declarats d’Espanya». També es va pronunciar sobre el peatge del Huerna a l’autovia que comunica Astúries amb Lleó, la principal sortida per carretera de la regió a la Meseta i que té un termini de concessió que es va ampliar del 2021 al 2050 durant el mandat de José María Aznar com a president del Govern: «Venint cap aquí he preguntat sobre aquesta autopista. M’han dit els meus companys del PP que és un peatge que no es pot treure d’un dia per a l’altre, però s’ha d’actuar perquè són preus altíssims, és sorprenent de fet, i hi estan involucrats. La seva intenció és anar reduint-lo a poc a poc, és una proposta que portarà el PP». Isabel Díaz Ayuso ha fet un tomb pel Mur, a l’altura de l’Ería del Piles, on no va dubtar a accedir als ‘selfies’ que li demanaven moltes de les persones que aprofitaven l’assolellat matí per caminar per la badia de Gijón.