Per blanqueig i delicte fiscal amb Drago Capital

El jutge rebutja l’últim intent d’Oleguer Pujol d’arxivar la seva causa, en què el fiscal veu indicis «indiscutits» de delicte

  • Anticorrupció es remunta a informes policials del 2015 que declaren l’existència d’indicis sòlids de delicte fiscal i blanqueig de capitals

El jutge rebutja l’últim intent d’Oleguer Pujol d’arxivar la seva causa, en què el fiscal veu indicis «indiscutits» de delicte
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha rebutjat l’últim intent d’Oleguer Pujol d’arxivar el procediment en què està imputat per les operacions immobiliàries fetes a través de Drago Capital. El magistrat refusa pronunciar-se fins que doni per tancada la instrucció de la causa, en què Anticorrupció considera que hi ha indicis «sòlids i indiscutits» de delicte contra la Hisenda Pública i «elements incriminatoris» suficients de blanqueig de capitals.

Oleguer, que està pendent de judici per l’anomenat cas Pujol, en què s’enfronta a una petició fiscal de vuit anys de presó per associació il·lícita i blanqueig, havia sol·licitat el sobreseïment del procediment, que va començar al Jutjat Central d’Instrucció número 1 i després va passar al 5, per ajuntar-lo al que afecta tota la família, però no es va arribar a fer.

Per rebutjar la pretensió d’Oleguer Pujol i altres imputats, el jutge ha fet seu un informe d’Anticorrupció en què s’explica que entre 1992 i el 2000 es van ingressar 116 milions de pessetes (697.174) al seu compte d’Andbanc. Entre 1992 i 1999 el compte va rebre almenys 10 transferències de comptes del seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, a qui els seus pares, l’expresident de la Generalitat i la seva dona, Marta Ferrusola, van encarregar gestionar el patrimoni familiar, segons afirma el jutge del cas Pujol.

Des d’aquí, afirma Anticorrupció, van sortir diferents aportacions al fons Drago Real Estate Partners i inversions a Panamà. El compte es va tancar el 2010 amb una disposició d’efectiu de 100.000 euros, una altra de 73.000 lliures i una transferència a un compte d’Andorra de 800.000 dòlars.

Projecte Bric

Notícies relacionades

Els fiscals José Grinda i Juan José Rosa recorden diversos informes policials del 2015 en què es va descriure el recorregut que van fer les comissions derivades de l’anomenat Projecte Bric, pel qual es va procedir a la compravenda de desenes de sucursals del Banco Santander, a través de diversos contractes creuats i acords verbals entre diferents societats (Sun Capital Partners, ARD Choille i Aegle International).

Segons Anticorrupció, part dels diners van acabar a les illes Verges i Guernsey i els pagaments per la compravenda d’immobles es van camuflar a través de contractes firmats amb ARD Choille i Marway, controlada l’empresa de serveis de planificació fiscal amb seu a la Haia ITPS Group. En una agenda intervinguda a Oleguer Pujol al seu domicili apareixen instruccions relacionades amb aquesta entitat, així com els honoraris del també imputat Jacob Broers pels seus serveis.