L’endimoniada legislatura

El pla anticrisi del Govern penja d’un fil pel ‘Catalangate’: el pactòmetre d’una altra votació ajustada

  • El rebuig del PP i ERC al decret per la guerra a Ucraïna abocaria el Govern a una votació sense marge per a l’error

votacion-presupuestos

votacion-presupuestos

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El calvari de la reforma laboral es repeteix per al Govern, que aquest dijous ha de salvar el decret de mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna. Tot anava bé per a l’Executiu de Pedro Sánchez fins que va esclatar l’escàndol de l’espionatge massiu a l’independentisme. Per culpa de Pegasus, l’aprovació del pla anticrisi penja d’un fil tan fi com la inesperada carambola amb què va aconseguir salvar la reforma laboral. A 24 hores del desenllaç al Congrés, el PSOE i Unides Podem afronten una altra votació d’infart.

En principi, el bipartit del PSOE (120) i Unides Podem (33 més la diputada Meri Pita, que se’n va anar al Grup Mixt) disposaria dels recolzaments de Més País – Compromís (3), el PNB (6), el PDECat (4), el Partit Regionalista de Cantàbria (1) i Nova Canàries (1), de manera que tindria un total de 169 ‘sís’. Vox (52) i Ciutadans (9) ja estan situats en el ‘no’, com Junts (4), els exdiputats d’UPN (2) i Fòrum Astúries (1).

Notícies relacionades

El Govern podria tirar endavant el decret fins i tot sense els vots dels populars i els republicans, però sense marge per a l’error, perquè la suma seria de 175 ‘sís’ i 174 ‘nos’. Cal recordar que al Congrés hi ha un escó que va deixar vacant Unides Podem després de la retirada de l’acta a Alberto Rodríguez quan va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem.

Si ERC (13) i el PP (88) votessin ‘no’ però EH Bildu (5) s’abstingués, el text estaria salvat per la mínima. No obstant, els republicans i els ‘abertzales’ solen coincidir en la majoria de les votacions, i en aquest cas també hi ha hagut dirigents espiats a EH Bildu. Si les dues forces independentistes se situessin en el ‘no’, només una abstenció del PP podria evitar el fracàs del decret.