Votació

Les 4 condicions del PP per donar el seu recolzament al Govern en el decret anticrisi

El PP imposa quatre «compromisos imprescindibles» al Govern central per votar a favor del decret anticrisi que s’ha d’aprovar aquest dijous al Congrés

Les 4 condicions del PP per donar el seu recolzament al Govern en el decret anticrisi
2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

Aquest dijous es vota al Congrés el reial decret llei de mesures per fer front a la guerra a Ucraïna i el Govern central no compta amb prou recolzaments per tirar-lo endavant. Després de l’esclat del cas PegasusERC ha retirat el seu favor a l’Executiu de Sánchez, que està mirant de trobar tant sí com no els vots necessaris entre els altres grups parlamentaris, inclòs el Partit Popular.

L’únic contacte directe que s’ha produït entre el Govern central i el principal partit de l’oposició es va produir ahir a la nit entre la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el vicesecretari econòmic popular, Juan Bravo. I no hi va haver cap acostament. Fonts de la cúpula del PP asseguren que «l’única opció per donar suport al decret passa perquè acceptin la proposta econòmica» que Alberto Núñez Feijóo va enviar divendres a la Moncloa. «I el Govern pretén dir-nos que no», acaben, i expliquen que en aquest context el PP no recolzarà la votació.

En tot cas, el sentit del vot no el fixaran fins aquest dijous, quan es produeixi el debat. Els populars, com ja va publicar aquest diari, es mouen entre l’abstenció i el ‘no’. Tot i que fa setmanes, quan el Consell de Ministres va aprovar el text, la balança s’inclinava a la posició d’abstenir-se a l’hora de convalidar-lo al Congrés, durant aquest cap de setmana la cúpula conservadora s’ha anat inclinant a valorar un vot en contra. Primer, pels problemes creixents de l’Executiu després de l’escàndol de l’espionatge, que amenaça de fer trontollar la legislatura.

Les quatre condicions del PP

Notícies relacionades

El PP, a través de Juan Bravo, ha fet arribar una carta al Govern central en què reflecteix la seva «voluntat d’entesa» per «el bé dels espanyols», alhora que recull «quatre compromisos imprescindibles» per donar el seu recolzament al decret anticrisi. Aquestes són les quatre condicions que imposa el PP:

  • mesures per esmorteir els efectes de la pujada de preus en les famílies amb més dificultats i expressament l’actualització de la tarifa de l’IRPF per a les famílies amb rendes mitjanes i baixes.

  • Mesures per abaixar la inflació, com la reducció de l’IVA del gas i electricitat al mínim habilitat per la Comissió Europea (5%).

  • Mesures per agilitar l’execució dels fons europeus.

  • Mesures per racionalitzar la despesa burocràtica i la mida del Govern, per tal de mostrar més solidaritat amb les estretors que afronten molts ciutadans en l’actualitat.

El vicesecretari d’Economia del PP, així mateix, emplaça el Govern central a obrir una negociació «completa i detallada» sobre cada un d’aquests punts per arribar a una proposta compartida que respongui als «interessos generals» i que quedi reflectida en el reial decret.