Tribunals – Cas Mascaretes

Medina i Luceño limiten a la responsable de compres Collado els seus contactes a l’ajuntament

El jutge els retira el passaport i els imposa compareixences quinzenals

Medina ha sigut interrogat durant uns 40 minuts, però la compareixença de Luceño amb prou feines ha superat el quart d’hora

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Els comissionistes Luis Medina i Alberto Luceño han reduït aquest dilluns els seus contactes amb l’Ajuntament de Madrid per a l’operació de compra de material sanitari pel qual segons la Fiscalia Anticorrupció es van embutxacar gairebé sis milions d’euros en comissions a Elena Collado, la responsable de compres amb qui van intercanviar correus i missatges telefònics. Tots dos han contestat únicament a les preguntes realitzades pel jutge Adolfo Carretero, segons fonts presents en la declaració.

Això sembla contradir el relat dels fets realitzat inicialment pels investigats i fins i tot per l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que va reconèixer que el primer contacte amb els empresaris es va realitzar a través d’un familiar seu (el seu cosí Carlos Martínez-Almeida). «El meu familiar es posa en contacte amb una persona de l’ajuntament, amb la coordinadora general de l’Alcaldia (Matilde García Duarte), que li diu que tots els oferiments s’estan remetent al correu de la Coordinació General de l’Alcaldia».

Medina va arribar a manifestar públicament que la seva primera connexió va ser a través d’un conegut que tenia relació amb el «germà de l’alcalde» (potser es va equivocar de quin familiar es tractava), qui li va donar un telèfon per parlar directament amb la persona encarregada de les contractacions del consistori. En la seva declaració d’aquest dilluns, segons fonts presents en la declaració, hauria reduït aquests contactes amb el món municipal a Collado.

Segons les mateixes fonts, Medina hauria manifestat també durant l’interrogatori que no s’havia sentit enganyat per Luceño, que va obtenir gairebé cinc milions de dòlars amb l’operació de compra de mascaretes, tests per detectar covid i guants davant l’únic milió que l’empresa malaia Leno li va ingressar a ell. Durant la seva declaració davant el fiscal Anticorrupció, l’empresari va afirmar que pensava que les comissions havien sigut repartides de manera més equitativa: «El que vam parlar va ser: Un terç per a mi, un terç per a Alberto i un terç per a l’empresa malàisia».

A més, acusacions particulars i populars personades en la causa pel ‘pelotazo’ de material sanitari per a l’Ajuntament de Madrid han sol·licitat al jutge Adolfo Carretero la retirada del passaport dels empresaris Luis Medina i Alberto Luceño després de la declaració de tots dos aquest dilluns en qualitat d’investigats per una presumpta estafa milionària. La Fiscalia Anticorrupció no ha sol·licitat cap mesura cautelar, segons les fonts jurídiques consultades per aquest diari. Tots dos, al costat dels seus advocats, segueixen a l’interior de l’edifici dels jutjats de Madrid en espera que el jutge dicti acte en el qual determini si aplica o no les mesures cautelars sol·licitades.

Medina ha declarat davant el titular del Jutjat d’Instrucció número 47 durant uns quaranta minuts i a continuació ha començat la compareixença de Luceño, que ha acabat en un quart d’hora, per la qual cosa és probable que s’hagi negat a declarar. Quan han coincidit als passadissos davant l’oficina judicial, tots dos s’han mantingut separats, segons les mateixes fonts.

Havien sigut citats per cobrament de comissions per valor de gairebé 6 milions d’euros gràcies a la presumpta venda irregular de mascaretes, guants i tests covid a l’Ajuntament de Madrid quan va irrompre la pandèmia, moment en què l’especulació al mercat bloquejava l’arribada de material sanitari. A més, després d’això van donar sortida al seu botí mitjançant la compra d’un iot en el cas de Medina i l’adquisició d’una dotzena de cotxes de luxe i una vivenda i diversos Rolex per part de Luceño.

Notícies relacionades

L’instructor va començar a investigar una querella de la Fiscalia Anticorrupció per la presumpta comissió de delictes d’estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals, fets que el magistrat veu «greus» al tenir lloc «en el moment més àlgid de la pandèmia» quan hi havia «milers de morts diàries». 

A Medina se li imputa també alçament de béns, per fer desaparèixer el botí presumptament aconseguit amb l’operació, i la mateixa conducta podria ser atribuïda també a Luceño juntament amb el de delicte fiscal, segons ha sol·licitat Unides Podem, personada en la causa juntament amb PSOE, Més Madrid i el mateix ajuntament com a perjudicats.