Ronda amb els partits

Pere Aragonès dona una setmana a Sánchez perquè assumeixi responsabilitats per l’espionatge

El president deixa en l’aler el recolzament parlamentari de la setmana que ve al decret sobre la guerra d’Ucraïna

5
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No és que Pere Aragonès llancés un ultimàtum el dia 4 de la crisi per l’espionatge massiu a l’independentisme. No és home de bravates o pujades extemporànies de to. Més aviat el va deixar caure. Davant dels lleons del Congrés (la imatge també és missatge), el president va anar deixant aquest dijous sumands perquè l’intèrpret efectués el sumatori total. Però el fet és que si el Govern, i singularment el seu president, Pedro Sánchez, no actua ràpidament i quirúrgica (cirurgia de guerra, s’entén) el bloc parlamentari que sustenta el seu Executiu pot trobar-se a set dies escassos de saltar pels aires. I avís a navegants, a la cadena SER, va assenyalar que aquesta crisi no se saldava «ni amb una reunió» ni amb meres «paraules».

El president va acudir aquest al Congrés, una cosa que no feia un cap de la Generalitat des que Artur Mas va visitar la capella ardent d’Adolfo Suárez, el 2014. Aragonès ha creuat la porta de la Carrera de San Jerónimo amb un doble objectiu, fer evident el sorprenent silenci (de ja tres dies) que guarda el president del Govern, Pedro Sánchez, sobre una de les crisis més importants d’aquesta legislatura, el del ciberespionatge de 67 independentistes i, al seu torn, demostrar-li que l’os està ben agafat per les dents de la Generalitat i que no el deixarà anar. «No serà cosa d’un parell de dies i després desapareixerà», es va conjurar una font presidencial al pati del Congrés.

Així, després de les reunions amb els grups parlamentaris dels partits també espiats (ERC, Junts, PDECat, CUP i EH Bildu), junt amb Unides Podem (al Govern, però que dona suport a la comissió d’investigació que reclama l’independentisme), Aragonès va començar a deixar caure aquests sumands.

El primer és el de la «immediatesa». Va apressar Sánchez perquè posi fil a l’agulla, és a dir, «doni explicacions ja» i prengui «decisions». «No es pot eternitzar», ha dit, «deixar passar el temps no és la resposta». I va sentenciar: «No tolerarem que la solució que tingui al cap el Govern sigui, tan sols, deixar passar el temps. Cal que s’assumeixin responsabilitats i transparència».

El segon sumand el marca el calendari. La setmana que ve el Congrés ha de convalidar el decret de mesures urgents sobre les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. ¿Què farà ERC? Fonts parlamentàries veuen encara molt lluny aquesta data. «La premsa sempre pensa a llarg termini. Nosaltres, en hores i dies», va apuntar una veu.

El cas és que, segons va dir Aragonès, «el nivell de confiança en l’Executiu és zero». «Estem davant el pitjor dels escàndols democràtics. I el Govern no pot pretendre que tot continuï igual. Mentre no es donin aquestes explicacions, és inviable qualsevol tipus de col·laboració política també entre governs i també entre els grups parlamentaris i el gabinet de Sánchez», va sentenciar.

Després, fins i tot, per si algú no havia caçat aquest segon sumand, va insistir de nou: «Si pretens que el teu soci de legislatura et continuï donant suport davant la sospita clara que hi ha organisme de l’Estat vinculat a un cas d’espionatge, cal prendre decisions, ser clar i arribar fins al final. I a partir de les decisions que prengui, o no prengui, el Govern, la Generalitat i els partits prendran les seves decisions sobre el final de la legislatura». Dos més dos, quatre, i un nou pas en la tàctica d’escalada gradual de pressió a Sánchez, beneficiant-se, a més, de l’absolut silenci d’aquest.

«En funció de les mesures que prengui o no prengui Sánchez, ERC prendrà les seves decisions sobre la legislatura»

Pere Aragonès

President

La votació del decret sobre les conseqüències de la guerra d’Ucraïna serà, també, una pedra de toc per observar si, a més de la legislatura, el ‘catalangate’ ha acabat amb la ‘realpolitik’ a què s’havia abonat ERC.

Amb tot, el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, va fer una lectura voluntarista de la situació i va afirmar, després de la reunió amb Aragonès, que no creu que la legislatura «perilli». Asens va exigir al seu soci de l’Executiu que «acabi amb l’herència del PP» posant fi a les «clavegueres de l’Estat», que les vincula amb el ‘catalangate’.

Míriam Nogueras (Junts) va advertir, per la seva part, el PSOE i Unides Podem que, o bé s’expliquen, investiguen i depuren responsabilitats, o es convertiran en còmplices de la persecució de la dissidència política. «Aquest Govern presumptament progressista blanqueja un Estat podrit», va sentenciar. La diputada postconvergent va assenyalar que el seu grup no havia decidit encara el sentit del seu vot en la convalidació, la setmana vinent, del decret de mesures econòmiques sobre la guerra d’Ucraïna.

Mireia Vehí i Albert Botran (CUP) van assenyalar que el Govern s’està posant de «perfil» en un escàndol d’espionatge polític que l’Executiu no hauria d’ignorar. «S’estan posant al nivell de Polònia i Hongria», va sentenciar Botran que va qualificar l’episodi de «degeneració democràtica».

Notícies relacionades

Ferran Bel (PDECat) va asseverar que l’enuig dels espiats «no és un sobreescalfament de primavera» i va demanar explicacions al Govern. Amb tot, va asseverar que el recolzament de la seva força a la convalidació del decret de mesures sobre Ucraïna no és compromès.

En les tot just dues hores de visita, també hi va haver, com de costum, espai per a les dissensions internes entre independentistes. Segons fonts del Congrés, ERC va aturar un intent de Junts que els diputats espiats fessin una roda de premsa. I és que, a diferència de la resta de forces, ERC, entre els seus molts membres vigilats, no compta amb cap amb acta a les Corts.