Fins després de Setmana Santa

El PP es dona dues setmanes per analitzar l’‘efecte Feijóo’ i veure si avança les andaluses

A Génova 13 creuen que cal mesurar si el furor intern es trasllada als votants a curt i a mitjà termini | Moreno continua tenint dubtes i aquest factor, sumat a l’erosió que pateix el Govern, és clau

El PP es dona dues setmanes per analitzar l’‘efecte Feijóo’ i veure si avança les andaluses
3
Es llegeix en minuts

Almenys dues setmanes per analitzar els efectes de l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo a la presidència del PP. La injecció de moral i optimisme que va suposar el congrés de Sevilla per a les files populars s’ha de traslladar a les enquestes abans de prendre decisions amb risc. Els tambors d’avanç electoral a Andalusia tornen a sonar amb força des de fa dies, però el president de la Junta té reserves. I dubtes. A Génova reconeixen que el PP ha girat full de la brutal crisi interna i que l’arribada de Feijóo ha calmat els ànims i ha insuflat ànims de victòria.

Però alguns dirigents són prudents a l’hora de mesurar efectes a curt i a mitjà termini. Els sondejos milloraran (ja ho estan fent), perquè el desgast de l’última etapa de Pablo Casado va ser molt fort. La qüestió és si ho faran a tanta velocitat. I les dues pròximes setmanes, «almenys fins després de Setmana Santa», diuen dirigents pròxims al líder, són clau per tenir alguna certesa. I serà amb aquesta certesa a la mà quan Juanma Moreno Bonilla prendrà la decisió d’avançar o esperar.

A Andalusia sempre han valorat un límit màxim per fer les eleccions el mes de juny, per evitar les temperatures altes i l’inici d’un estiu que en aquesta comunitat arriba abans. Amb el calendari a la mà, si Moreno Bonilla convoqués el 19 d’abril, les eleccions se celebrarien el 12 de juny. Esgotant una mica més els temps, podrien ser el 19 de juny (si les convoca el 26 d’abril). Són les dates límit que manegen diferents dirigents, que continuen assenyalant que la decisió no està presa.

Si la convocatòria no es produeix a l’abril, les eleccions seran a la tardor definitivament, quan realment sempre les ha volgut fer el president autonòmic. Els populars són conscients de l’erosió tan forta que pateix el Govern en aquest moment, sobretot per la situació econòmica i la inflació, que voreja el 10%. 

El decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra aprovat en el Consell de Ministres és «insuficient» pels populars, que continuen demandant més avenços en la rebaixa fiscal. Així ho tornarà a traslladar Feijóo a Pedro Sánchez en la seva reunió del pròxim dijous a la Moncloa. Si no hi ha un gest fiscal, el PP s’inclina per quedar-se en l’abstenció. 

El primer partit de l’oposició considera que l’empitjorament de les perspectives econòmiques continuarà passant factura a un Govern que, a més, acumula diferents polèmiques internes. Una altra de les més recents ha sigut el gir en política internacional amb la posició al Sàhara, que evidencia una vegada més les fractures internes de l’Executiu. 

I a això s’hi suma, diuen en el PP, l’enfortiment que esperen com a oposició amb Feijóo al capdavant. «Sánchez abans no veia cap alternativa i ara la veu i la tem», resumeixen a Génova. La incògnita de Vox continua inquietant Moreno Bonilla. És la peça que queda per encaixar, tot i que a la Junta són conscients que el partit de Santiago Abascal «està de moda». Reconeixen, amb l’exemple de Castella i Lleó, que la marca és prou forta per fer mal al PP amb independència del candidat. Allà, Juan García-Gallardo era un desconegut i en pocs dies es convertirà en vicepresident de la Junta.

Però a Andalusia les coses poden anar encara millor per al partit ultra si es confirma que Macarena Olona és la candidata. «Tenen impuls per si mateixos, però amb una candidata com ella podem estar perduts», diuen els dirigents més desconfiats. En el PP s’escampa la sensació que Moreno Bonilla «continua estant molt fort» i l’altre element que els podria fer esperar la tardor és que Vox s’enfronti per primera vegada a la gestió. 

Notícies relacionades

«Cal donar-los temps. A veure com s’espavilen i si hi ha ficades de pota», reflexionen. Però unes eleccions al juny, d’aquí a dos mesos només, impedirien veure els primers compassos en el govern de coalició en marxa.

Les eleccions al juny tampoc no condicionen el calendari intern dels congressos, ara que la voluntat de Feijóo és fer-los com més ràpid millor. Com va avançar aquest diari, abans d’arribar a la presidència ja era partidari d’un procés exprés. Però la idea és esgotar al màxim els temps, sense descartar convocatòries extraordinàries i donant prioritat a Madrid. Isabel Díaz Ayuso compta de ser presidenta del PP madrileny el mes de maig i la campanya de les andaluses seria el mes de juny.