Eleccions aquest any

Moreno veu Vox com el seu principal adversari a Andalusia

El president de la Junta es bolcarà en actes amb agricultors i ramaders i denunciarà la falta de «solucions» del seu contrincant

Moreno veu Vox com el seu principal adversari a Andalusia

Joaquín Corchero / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, ha de convocar eleccions abans que acabi l’any. Encara no sap la data. Dependrà de com vegi Vox a Castella i Lleó, on el seu company de files, Alfonso Fernández Mañueco, s’estrenarà ben aviat compartint Govern amb el partit de Santiago Abascal. «El poder rovella, veurem com els afecta prendre decisions», assenyalen fonts de l’equip de Moreno que admeten per primera vegada que el seu principal adversari aquesta vegada a les urnes és Vox.

Per als conservadors aquests comicis seran transcendentals. Perquè seran els primers de l’etapa Feijóo i perquè enfrontaran el candidat del PP, en aquest cas Moreno, amb una representant de Vox que ja no és una desconeguda: Macarena Olona. Diputada al Congrés, ha sigut una de les portaveus més bel·ligerants de la formació aquests quatre últims anys i s’ha forjat una carrera política i mediàtica. Aquesta circumstància, a més del fet que el partit d’Abascal estigui «de moda» han fet saltar les alarmes a l’equip de Moreno.

Notícies relacionades

El president de la Junta, segons fonts del seu entorn, es bolcarà en els pròxims mesos en actes amb agricultors i ramaders, sector en què Vox ja va aconseguir guanyar focus en les eleccions del 2018, i també denunciarà «cada dia» que els seus contrincants poden ser els més audaços «assenyalant problemes», però que no aporten «ni una sola solució als espanyols». «Nosaltres hem de demostrar que som experts en gestionar. La nostra història és allà i s’ha de dir», assenyalen aquestes fonts.

Moreno considera que ha aconseguit que els andalusos hagin «perdut la por al PP» després de quatre dècades amb governs socialistes. La convocatòria electoral, explica a persones pròximes, no serà imminent, ja que ha de donar «marge» a Alberto Núñez Feijóo a «recuperar les sigles del PP», perquè «estan molt tocades» per la guerra entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso. Prefereix donar una mica de marge al nou líder i també a Mañueco, per comprovar l’impacte que té governar en Vox a Castella i Lleó.