Al Parlament

El PSC i Junts demanen que la comissió sobre la pederàstia vagi més enllà de l’Església

  • Els socialistes i els postconvergents registren esmenes per indagar en els abusos sexuals a menors «en l’àmbit escolar, esportiu i d’oci»

El PSC i Junts demanen que la comissió sobre la pederàstia vagi més enllà de l’Església
1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament debat com indagar en els casos d’abusos sexuals a menors comesos en institucions vinculades a l’Església catòlica. Després que En Comú Podem, ERC i la CUP registressin la petició de crear una comissió d’investigació sobre la pederàstia, el PSC i Junts —que va quedar fora de l’acord inicial— han presentat esmenes al document tancat a tres perquè la investigació no se circumscrigui únicament a l’àmbit eclesiàstic i s’ampliï el focus.

La idea de la comissió parteix del cas francès, en què «la mateixa Conferència Episcopal va encarregar una comissió d’investigació independent amb conclusions aterridores: entre el 1950 i el 2020 216.000 menors van ser víctimes de violència sexual per part de més de 3.300 sacerdots». «En contrast, l’Església catòlica a Catalunya i a Espanya s’ha negat sistemàticament a reconèixer la seva responsabilitat directa en els escàndols de pederàstia i els ha tractat de casos aïllats», van afegir les tres esquerres. Una falta d’implicació «que va en contra del mandat del papa Francesc, que va establir el deure de tota l’Església catòlica de cooperar amb la justícia».

Les objeccions

L’objectiu de la comissió, per tant, passa per «aclarir l’abast de la pederàstia dins de l’Església catòlica per conèixer tota la veritat, depurar les responsabilitats i obrir un procés de reparació a totes les víctimes».

Notícies relacionades

El PSC posa dues objeccions: que no es limiti «als membres de l’Església» i que es faci extensible, al seu torn, a l’«àmbit escolar, esportiu, d’oci i familiar» de l’entorn religiós. Junts, en la mateixa línia, reclama «aclarir l’abast de la pederàstia dins de l’Església catòlica, així com en l’àmbit escolar, esportiu i d’oci, o en qualsevol altre».

Fonts dels partits impulsors assenyalen que estudiaran les esmenes, tot i que, d’entrada, no amaguen el seu malestar perquè temen que aquestes modificacions toquin el propòsit de fons que suposa centrar-lo a l’Església per reparar les víctimes, ja organitzades sota aquesta petició.