Parlamentar

Comuns, ERC i la CUP registraran aquest migdia la petició de la comissió sobre abusos a l’Església

  • El PSC es desentén de la ponència perquè és poc generalista i molt enfocada a les institucions religioses

  • Junts encara ha de manifestar si s’incorpora al grup promotor o no

Cartell del col·lectiu Iglesia sin Abusos.

Cartell del col·lectiu Iglesia sin Abusos. / REUTERS / STEPHAN WERMUTH // AP / AKIRA SUEMORI

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de diverses dilacions, en espera que algun altre grup, especialment el PSC i Junts, se sumés a la iniciativa, En Comú Podem, ERC i CUP registraran aquest migdia al Parlament la petició de crear una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals produïts a les institucions dependents de l’Església catòlica, la gènesi de la qual ja va detallar EL PERIÓDICO.

La ponència parlamentària és un dels punts del pla dels tres partits d’esquerra per aclarir la qüestió dels abusos sexuals. Les forces pretenen, també, la implicació del Síndic de Greuges i del mateix Govern en l’esclariment dels fets. El PSC ja va assenyalar que no participaria de la generació de la comissió perquè la voldrien més «generalista» i no tan centrada en una institució. Mentrestant, els impulsors esperen, a aquesta hora, una resposta definitiva de Junts.

La idea de la comissió va partir dels comuns la tardor passada i ha sigut en aquest inici d’any quan ha trobat ressò i aliment, primer d’ERC i, després, de la CUP. En el text que s’entrarà a registre, i a què ha tingut accés aquest diari, es fa referència al cas de França, on «la mateixa Conferència Episcopal va encarregar una comissió d’investigació independent amb conclusions aterridores: Entre 1950 i 2020 216.000 menors van ser víctimes de violència sexual per part de més de 3.300 sacerdots».

«En contrast», afegeix la petició de comissió que es registrarà, «l’Església catòlica a Catalunya i Espanya s’ha negat sistemàticament a reconèixer la seva responsabilitat directa en els escàndols de pederàstia, tractant-los de casos aïllats». Una falta d’implicació, segueix, «que va en contra del mandat del papa Francesc, que va establir el deure de tota l’Església catòlica de cooperar amb la justícia».

Notícies relacionades

Justament dilluns, la Conferència Episcopal va anunciar la contractació d’un bufet d’advocats perquè en faci una «auditoria». La contractació arriba setmanes després que el Govern de Pedro Sánchez anunciés que impulsarà una comissió externa al Congrés dels Diputats que estarà liderada pel Defensor del Poble. La fórmula –que reunirà experts, víctimes i representants del clergat– ha suscitat recels entre les associacions de supervivents d’abusos. Malgrat que encara es desconeix com prendrà cos la proposta, que ja ha sigut aprovada al Congrés dels Diputats, algunes entitats consideren que a la institució que lidera Ángel Gabilondo li falta força per obligar l’Església a entregar els seus arxius o per forçar la declaració de bisbes.

La Conferència Episcopal, que va rebre amb «decepció» la notícia de la creació de la comissió externa, va encarregar l’auditoria al despatx Cremades & Calvo-Sotelo, pròxim als bisbes. El seu president, l’advocat Javier Cremades, presideix també la Fundació Madrid Vivo, que es defineix com «un pont entre la societat civil i l’Església de Madrid».