Congrés a Sevilla

Feijóo reclama unitat per reconstruir el PP

El futur líder dels populars demana «lleialtat» als presidents autonòmics, un encàrrec directe per a Ayuso

El dirigent gallec premia Moreno i elegeix com a coordinador general Elías Bendodo

  • Congrés del PP a Sevilla: últimes notícies en directe

Feijóo reclama unitat per reconstruir el PP

EFE/Julio Muñoz

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El PP ha començat a reconstruir-se després del terratrèmol del febrer. Els conservadors van iniciar aquest divendres a Sevilla el 20è congrés del partit, un número rodó amb el qual volen deixar enrere unes ferides que es recordaran durant dècades. Alberto Núñez Feijóo ja ha elegit les dues persones que vol que l’ajudin en aquesta missió: Cuca Gamarra, des del lloc de secretària general, i Elías Bendodo, com a coordinador general. L’elecció d’aquest últim és un premi a Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, que el va animar a fer un pas endavant quan, a mitjans de febrer, va saltar a la llum pública la guerra sense treva entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso.

Feijóo es va dirigir a última hora de divendres al partit i va demanar als seus que pensin en el que el PP ha fet «per Espanya» en «els pitjors moments» i es creguin ja que tornaran al Govern central. «¡Jo he vingut aquí per guanyar i per governar!», va repetir en dues ocasions entre aplaudiments. «Reivindico el PP de les majories contundents, les que vam aconseguir a Galícia, però no només a Galícia. Reivindico el PP de les majories absolutes de [José María] Aznar i [Mariano] Rajoy. Aquest és el nostre objectiu», va continuar mentre aixecava els populars dels seus seients del Palau de Congressos de Sevilla. I va donar una altra puntada amb molt fil: «El meu compromís no té data de caducitat». Per si algú creu que, si falla en les pròximes generals, claudicarà.

A primera fila l’escoltaven tots els presidents autonòmics, Ayuso inclosa i el comentari es va entendre dirigit a ella. La presidenta de la Comunitat de Madrid havia dit minuts abans, en la intervenció de tots els líders territorials, que no han arribat a Sevilla només per guanyar «un congrés». «Hem vingut per guanyar eleccions», va continuar. La convivència entre el nou líder i Ayuso promet. Tots dos es van creuar alguns missatges entre línies. Feijóo va reclamar «unitat» i «lleialtat» al partit i va destacar la necessitat peremptòria que així sigui en el cas dels presidents autonòmics. «És l’única condició innegociable», va afegir.

Més noms, diumenge

Als de Gamarra i Bendodo el dirigent gallec va sumar dos noms més. Primer, el de José Antonio Monago, que serà al capdavant del comitè de drets i garanties. «Per si fa falta apagar algun incendi» va dir fent broma, en clara picada d’ullet a un vell amic que va capitanejar les exigències d’aixecar Feijóo com a nou president al més aviat possible. Sembla que al polític gallec no li ha pesat la polèmica que va protagonitzar Monago el 2014 per viatjar 16 vegades a les Canàries en any i mig, uns desplaçaments que, segons informacions periodístiques, es van deure a raons personals. El Suprem, en tot cas, va arxivar la querella, perquè el PP va assegurar que havia anat per realitzar «tasques de recolzament» al partit a les illes.

El segon nom és el de Diego Calvo, president del PP de la Corunya, al qual assigna la presidència del comitè electoral. La resta d’integrants de la futura direcció, que continua generant molts nervis internament, els revelarà diumenge després de la primera reunió del comitè executiu nacional.

Cal veure el pes que tindrà en aquest nucli dur Madrid, després que l’aliança entre Moreno i Feijóo hagi portat Bendodo a un lloc clau. A més de la presència en el comitè executiu i la junta directiva, en l’entorn d’Ayuso reconeixen estar «convençuts» que la comunitat madrilenya estarà «molt ben representada». Alguns dirigents madrilenys insistien que hauran de tenir «un càrrec potent» que els situï «al lloc que mereixen». 

Casado deixarà l’escó

La jornada va discórrer entre abraçades, d’alegria per felicitar els elegits i també de consolació. El comiat de Casado era un dels plats forts del dia. El fins aquest dissabte president nacional va anunciar que deixarà l’escó en el Congrés i totes les responsabilitats en el partit, i va posar l’alfombra vermella el seu successor: «Suport a un bon gestor, un bon polític i un bon amic». «Alberto, podràs comptar amb mi sempre, sigui on sigui, per al que necessitis i en el que pugui ser útil», va dir. També va reconèixer haver viscut «un mes agredolç, que va començar amb sentiment d’injustícia», però que «va valer la pena malgrat tot».

Notícies relacionades

Casado va tornar a defensar «haver dit sempre la veritat, costés el que costés» i va reconèixer que el seu pas al costat li permetrà tornar a la seva família tot el temps que la política li va robar. L’ovació final va provar que el PP gira full en pau.

Tot i que el discurs més polític de Feijóo serà aquest dissabte, sí que va apuntar algunes pinzellades en assumptes clau. Com ja va fer durant les seves visites a Catalunya i Euskadi a la campanya interna, va tornar a defensar el PP com «el partit del bilingüisme cordial», insistint que «les llengües no es combaten, sinó que es respecten» i que «els idiomes no estan per enfrontar, sinó per unir». Es tracta d’una esmena a la totalitat de la política lingüística de Casado i que promet ser una senya d’identitat del nou PP.