Anunci a Twitter

Gamarra, número dos de Feijóo

El futur líder del PP proposa l’actual portaveu al Congrés com a secretària general del partit

  • Congrés del PP a Sevilla: últimes notícies en directe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president de la Xunta i futur líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha escollit Cuca Gamarra com a número dos del partit. Gamarra és la portaveu del grup parlamentari del Congrés per elecció de Pablo Casado i, després de la implosió del PP i la dimissió de Teodoro García Egea, va assumir el càrrec de coordinadora general. El seu nom és l’únic que ha transcendit de l’equip que Feijóo ha confeccionat per tancar la crisi més greu viscuda per la formació en els últims anys.

Els populars celebren aquest divendres i dissabte a Sevilla el seu XX congrés nacional, del qual volen sortir amb l’empenta necessària per tornar a presentar-se als espanyols com a alternativa de Govern i aconseguir frenar el ràpid creixement de Vox.

Feijóo, que en nombroses ocasions va criticar a Casado que fes un ús intensiu de Twitter per llançar missatges polítics, ha anunciat en aquesta xarxa social el nom de Gamarra.

De travesses i sous

Per al lloc de secretari general també sonava Esteban González Pons, president del comitè organitzador del congrés, però al final el líder gallec ha optat per deixar-lo a Brussel·les, on l’eurodiputat s’ha llaurat una carrera en els últims anys i se sent molt còmode.

Fatima Báñez, el nom de la qual es va incloure en totes les travesses per a aquest lloc, finalment no deixarà la fundació de la CEOE per tornar al partit. Fer un equip quan estàs a l’oposició no és fàcil. «Els sous en política són els que són i no és el mateix deixar l’empresa privada per anar a l’oposició, que ja et fitxin quan és clar que governaràs. Casado es va veure amb molta gent aquest any i molts li van dir que més endavant ja ho decidirien, però que, de moment, no», assenyala un membre del que va ser nucli dur de Casado.

Segons fonts coneixedores de la conversa, el dirigent gallec ha telefonat a Gamarra aquest mateix matí. La tensió és elevada a les files populars pel famós hermetisme que caracteritza Feijóo, que fins aquest dijous no havia donat cap pista sobre la futura cúpula.

Recuperada per Casado

Gamarra va ser una de les persones que van recolzar Soraya Sáenz de Santamaría el 2018, i posteriorment Casado la va recuperar per al seu equip. Ara ha connectat amb Feijóo i s’ha guanyat la seva confiança en només un mes, en què ha desenvolupat un paper de transició entre l’anterior cúpula i el nucli gallec.

Notícies relacionades

Fonts de l’entorn del futur president no confirmrn si Gamarra seguirà de portaveu del grup parlamentari i fent el paper de Casado en els cara a cara parlamentaris amb Pedro Sánchez, com ha fet des de la implosió del partit de Génova 13. El més probable és que aquest paper, que ha de desenvolupar algun dels diputats electes, sigui desenvolupat per la número dos.

La incògnita de la Xunta

Una altra de les incògnites que Feijóo podria revelar en els pròxims dies és què farà amb el seu càrrec com a president de la Xunta. Està decidint si li val la pena seguir a Galícia, un púlpit autonòmic que alguns saben aprofitar molt bé per fer oposició a Sánchez (Isabel Díaz Ayuso n’és l’exemple més clar), o bé si deixa de ser cap de l’Executiu gallec i es converteix en senador per designació autonòmica. D’aquesta manera, podria donar la rèplica a Sánchez dos dimarts al mes en les sessions de control de la Cambra alta.