JOC DE TRONS

Sánchez i la llum: destrempada política en l’era de TikTok

Sánchez i la llum: destrempada política en l’era de TikTok
3
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

TikTok s’ha convertit en l’aplicació de moda. Ha entrat a les famílies a través dels adolescents, però s’ha viralitzat fins a captivar pares i avis. TikTok és intergeneracional, intercultural i interclassista. De sobte, Facebook i Twitter han envellit i, amb ells, totes les metàfores i discursos apocalíptics que els acompanyaven. Ben aviat trobarem gurus lloant la racionalitat dels tuits davant el frenesí dels vídeos a TikTok, de la mateixa manera que en l’última dècada reivindiquen les bondats de la televisió que durant anys van tractar com «una fàbrica de mentides». Els conspiranoics són així. Sigui com sigui, TikTok ha arribat per tornar a accelerar la nostra percepció del temps. L’últim mes hem vist com s’han desbloquejat assumptes que feia mesos o anys que eren a la safata de pendents. Però també hem patit anuncis precipitats que mai s’han arribat a substanciar. Auspiciats o frenats en sec per les presses de TikTok.

La maledicció de Sánchez amb la llum

Des que vam superar el pic de la pandèmia, el principal maldecap de Pedro Sánchez ha sigut, és i serà el preu de la llum. En la gestió d’aquest tema ha pecat de superb en més d’una ocasió i ha donat per fet que podria fer el que no podia fer. El 2021 va prometre en tot l’any no pagaríem més el rebut del que havíem pagat el 2020. Es va complir a mitges, més pel nombre d’abonats a la tarifa fixa i per les rebaixes impositives (que són una forma encoberta de despesa pública) que per la regulació del mercat. Després va menysprear l’efecte viral del preu de l’electricitat sobre la inflació. I així estem. Finalment, després de la invasió d’Ucraïna, es va embardissar en una croada europea per minimitzar o frenar l’impacte del preu del gas sobre el de l’electricitat que ha acabat en el que els seus palmers mediàtics anomenen pomposament l’«excepció ibèrica» i que consisteix a poder intervenir, ja veurem com i a quin cost, per reduir la factura energètica. El resultat no és tan calamitós com expliquen als xats de cunyats de Vox (que ben aviat queda antiquat), però és molt més complex que el que es pot explicar en un vídeo de 30 segons a TikTok. El més ridícul són les expectatives que genera.

Engrandir Vox pot ser un error 

Si fos pels alquimistes de la Moncloa, Vox seria el responsable que portem quinze dies sense veure el sol. En comunicació política, un dels errors més garrafals és generar un marc mental sense base real que comporta una cadena de decisions irracionals. Li va passar al PP en l’11-M, quan un alquimista els va convèncer que si l’atemptat d’Atocha era obra dels gihadistes, perdien les eleccions. I es van posar a mentir perquè s’atribuís a ETA. Van perdre les eleccions més pel segon que pel primer. Els vells militants de la bandera roja han arribat a la conclusió que el PSOE guanyarà les eleccions incitant el fantasma de Vox per mobilitzar un electorat d’esquerres castigat per la inflació i desorientat per una coalició de la qual s’avergonyeixen tots els que la formen. Aplicat a la vaga de transports, l’alquímia monclovita ha deixat enormement desprotegida la ministra Raquel Sánchez, que ha hagut de negociar amb els que no estaven en vaga perquè els que la promovien eren, presumptament, titelles d’Abascal. Potser per tant engrandir Vox, és Vox qui guanya les eleccions. 

Al català li assenten malament els tuits 

Un dels temes més complexos en les societats contemporànies és l’administració de les identitats en els espais públics. Els principis de neutralitat i laïcitat estan molt bé. Però al final s’ha de decidir si el Nadal és festa laboral o en quina llengua s’imparteix una classe. I els qui coneixen el dia a dia de les aules saben que la concreció de l’objectiu que els escolars catalans dominin les dues llengües no pot respondre a una sola lògica ni a una metodologia encotillada. Davant dels qui volen que això ho organitzi el Parlament o el TSJC, el sentit comú diu que ho han de fer els mestres, sense interferències i amb cobertura. Això van pactar dijous PSC, Esquerra, Comuns i l’ànima assenyada de Junts, que, desgraciadament, es va veure sotmesa a un setge a les xarxes (que només van percebre ells) per part del seu cartell electoral. El català ho té fotut, però segur que no se salva a cop de tuit.