Perfil

Els dos barrets de Lluïsa Moret, la nova fontanera del PSC

  • La viceprimera secretària d’Organització i Acció Electoral del PSC compagina les seves funcions en el partit amb l’alcaldia de Sant Boi

Els dos barrets de Lluïsa Moret, la nova fontanera del PSC
4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lluïsa Moret (Barbastre, 1965) començava la setmana a la seu del PSC, al barri del Poblenou, preparada per a una altra jornada moguda. Dedica els dilluns al partit «des de les 8 del matí a les 12 de la nit, si fa falta», diu. Coses que passen quan la principal fontanera dels socialistes catalans, a qui Salvador Illa va donar al desembre les regnes del funcionament intern, sigui també l’alcaldessa de Sant Boi, una ciutat de més de 80.000 habitants.

En l’argot polític, els fontaners són els que s’encarreguen de les qüestions més orgàniques i menys públiques del partit, i tenen un gran poder intern. Solen ocupar el càrrec de secretari d’Organització, tot i que en el cas del PSC el canvi d’estructura que es va produir en el congrés del desembre va situar Moret com a viceprimera secretària d’Organització i Acció Electoral. En qualsevol cas, ho són –i la seva mà dreta, José Luis Jimeno– els que tenen la missió de mantenir la maquinària greixada.

Portaveu en funcions

El dilluns 7 de març Moret tenia en efecte una jornada atrafegada. Normalment hi ha reunions de la permanent, o de l’executiva. I després, visita federacions del territori. Aquell dia anava a la del Vallès Occidental sud. A més, des de fa dos mesos la dirigent socialista substitueix la portaveu, Elia Tortolero –de baixa per maternitat– en la roda de premsa d’inici de setmana a la seu del partit.

Però a més, l’inquietava la situació dels 112 ucraïnesos que viuen a Sant Boi, o la d’Irina, la fornera russa del seu barri, molt preocupada per la guerra. Tot i que ella utilitza aquesta metàfora per referir-se a la seva dualitat laboral, no sembla que Moret pugui posar-se un o altre barret –el de fontanera del PSC i el d’alcaldessa– al seu aire, sinó que sovint se li confonen. Potser perquè, des de jove, la seva vocació política va de la mà al seu arrelament a Sant Boi.

Segurament perquè fa poc que ocupa el seu càrrec a la sala de màquines del PSC, Moret se’l veu més resolta quan parla de la seva ciutat que del partit. «La meva família som els ‘pagesos dels Vinyets’« el seu barri de Sant Boi. El seu pare treballava al camp i la seva mare tenia una botiga, on ella havia venut patates. Però també va estudiar, i es va convertir en psicòloga clínica: cita com a primer referent la pensadora feminista Victoria Sau, que va ser la seva professora a la UB.

Va començar a treballar en consideració a la drogodependència. Era al principi dels anys 90, quan la sida i heroïna encara feien estralls, per exemple al barri de Cinc Roses de Sant Boi. «Quan veus algú enfrontar-se a la mort prens consciència de la importància dels serveis socials», diu l’alcaldessa.

Moret també es va vincular aviat a l’Associació de Dones de Sant Boi, «on hi havia moltes companyes socialistes», i va treballar amb víctimes de la violència de gènere. Després va aconseguir una plaça laboral a l’Ajuntament. L’any 2000 va començar a militar en el PSC, i en les eleccions del 2007 va entrar per primera vegada en una candidatura socialista. L’any següent, es va convertir en regidora de Serveis Socials; alhora, començava la gran recessió, que en els períodes més durs va deixar fins a 400 desnonaments a l’any a la seva ciutat. «L’únic que he fet és gestionar crisis», diu Moret, mig en broma i mig de debò.

Sense la capitania

Però en realitat l’encàrrec deixar el PSC a punt per a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques –quan siguin– no li arriba aquesta vegada en un mal moment del partit, malgrat els conflictes judicials d’una ‘capitana’ del Baix Llobregat, Núria Marín. Moret, que rebutja per a ella l’etiqueta de ‘capitana’ –«soc d’una altra generació política»–, no vol parlar gaire de l’assumpte, però diu que sap com funcionen els ajuntaments de la comarca i que està tranquil·la.

Salvador Illa creu que té opcions de governar Catalunya en els pròxims anys. «Ens assemblem molt», assegura sobre el primer secretari del seu partit, que li ha confiat les regnes de la maquinària interna després d’estar treballant al seu costat en la direcció socialista des del 2016.

«Noto que s’ha generat un estat d’opinió molt favorable al canvi. Estem molt aturats. La vida quotidiana és la carretera que necessita un arranjament, l’ambulatori, els serveis públics. Després de la covid, encara més Hi ha una bona acollida del lideratge de Salvador. No hi ha rebuig, tampoc en llocs tradicionalment difícils per a nosaltres», assegura Moret després de remarcar que el PSC és el partit amb més militants de Catalunya, «gairebé 14.000».

En la manifestació feminista

Notícies relacionades

D’aquests, gairebé 5.000 són dones. I amb bona part d’aquestes la viceprimera secretària Moret va compartir manifestació feminista el 8-M. «Estaré una estona a cada costat, una estona amb el barret d’alcaldessa i una altra amb el de dirigent del PSC», deia el dia abans. 

El feminisme li preocupa com en la seva joventut, diu, per la força que han adquirit partits com Vox, que «neguen la discriminació de gènere i la violència d’origen masclista». Segueix consumint lectures feministes, però també molta poesia. Li agrada fer esport a l’aire lliure: a prop de l’ermita de Sant Ramon, o del Llobregat, de la rehabilitació de la qual presumeix. «Ja sé que ERC intenta menjar-nos terreny, però a l’àrea metropolitana el PSC té molta obra feta, ha sigut qui ha transformat els pobles», conclou, una altra vegada posant-se alhora els dos barrets.