Defensa

Espanya es podrà dotar de nous míssils Hellfire i helicòpters d’atac

Les armes són dissuasòries davant el Marroc i Algèria i utilitzables també a Ucraïna

Espanya es podrà dotar de nous míssils Hellfire i helicòpters d’atac

US Army Acquisition Center

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Departament d’Estat nord-americà ha donat via lliure perquè Espanya pugui adquirir 32 nous míssils AGM Hellfire, 100 sistemes de guia làser de míssils Kill Weapon i vuit helicòpters multimissió MH-60R. La certificació que aprova una venda a Espanya va ser entregada aquest dimarts a la tarda al Congrés dels Estats Units. La venda importarà un preu de 950 milions de dòlars (864 milions d’euros), segons estimació del Govern nord-americà, i s’anticipa a la posada en pràctica pel Govern de Sánchez d’un augment de la despesa en defensa ja confirmat pel president de l’Executiu.

Els míssils AGM Hellfire són especialment indicats en atacs aire-terra contra columnes de carros de combat. Compten amb un sistema de guia que els aporta una precisió del 98%. El seu fabricant nord-americà, Lokheed Martin, ja ha servit en altres ocasions aquest tipus d’armament a les Forces Armades espanyoles.

La guia Kill Weapon (APKWS són les seves sigles tècniques), fabricada per Northrop Grumann i General Dynamics, és una novetat a la panòplia d’armes espanyoles. Es munta sobre coets per a l’abast d’objectius a llarga distància amb coets que no tenen de sèrie un sistema de guia.

De la venda a Espanya autoritzada pels Estats Units, la dels helicòpters és la que resulta políticament més significativa, per tal com mou la balança de forces d’Espanya amb el Marroc i Algèria. Aquests helicòpters estan indicats en operacions d’atac sobre desplegaments de blindats o de personal en terra, però Espanya els va demanar per dotar l’Armada de noves capacitats de lluita antisubmarina, informen fonts militars espanyoles.

A diferents esglaons de Defensa els preocupava en nombrosos informes l’adquisició d’Algèria de submarins russos tipus Kilo, així com les intencions manifestades pel Marroc d’adquirir també submarins, la qual cosa canviava el repartiment de força a les costes de l’Estret i les Canàries. L’arribada d’aquestes noves capacitats als dos països magribins agafa Espanya a punt de retirar els seus avions P3 Orion –amb una antiguitat de 40 anys–, amb submarins antiquats SH60 de la sèrie B i amb unes fragates F80 no dotades del sistema de sonars CAPTAs per a la lluita antisubmarina especialment indicada per a submergibles de disseny soviètic, expliquen les mateixes fonts.

L’adquisició aprovada a Espanya, si arriba a bon terme la negociació amb les empreses subministradores, restablirà la superioritat estratègica espanyola sobre els dos principals països del Magrib. El Departament d’Estat considera que aquesta venda «no alterarà l’equilibri a la regió». Fins ara, en diferents estaments del Ministeri de Defensa inquietava com l’Administració Trump anava donant preferència als acords militars amb Rabat amb certs menyspreus per a Espanya. Aquest permís es considera entre les fonts consultades com un gir en aquesta actitud per part del Govern de Biden.

El permís americà afecta també compres per part d’Espanya de, entre altres armes, llançacoets digitals LAU-61, ogives M152 High Explosive per a coets aerotransportats, motors per a coets, sonars navals, el sistema de seguretat en les comunicacions COMSEC i el sistema d’alerta de míssils AN/AAR-47.

Notícies relacionades

En la nota enviada al Congrés nord-americà, el Departament d’Estat argumenta que permetre aquestes vendes a Espanya «recolzarà els objectius de política exterior i seguretat nacional dels Estats Units al millorar la seguretat d’un aliat de l’OTAN que és una força important per a l’estabilitat política i el progrés econòmic a Europa».

El Govern de Biden obre la mà considerant davant la cambra que «la venda proposada millorarà la capacitat d’Espanya per fer front a les amenaces actuals i futures –diu el certificat per al Congrés–. L’helicòpter multimissió MH-60R proporcionarà la capacitat de realitzar missions de guerra antisuperfície i antisubmarina, juntament amb la capacitat de realitzar missions secundàries que inclouen reabastament vertical, recerca i rescat i retransmissió de comunicacions, i reforçarà la capacitat de l’Armada espanyola per recolzar l’OTAN i continuar sent interoperable amb els EUA i l’aliança».