Nou escut social i verd

Podem dona el vistiplau a la baixada fiscal anunciada per Sánchez

  • Els morats asseguren que la mesura és «ben rebuda, tot i que reclamen una reforma fiscal urgent i progressiva

  • Plantegen modificar l’ingrés mínim vital perquè hi pugui accedir més gent i apujar les quanties un 18%

Podem dona el vistiplau a la baixada fiscal anunciada per Sánchez

Chema Moya / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem veu amb bons ulls la rebaixa fiscal que va anunciar diumenge passat Pedro Sánchez després de la Conferència de Presidents celebrada a La Palma. Tot i que li posen un ‘però’: s’ha de tenir en compte a qui es pugen i a qui es baixen els impostos. A grans trets, el portaveu nacional dels morats, Pablo Fernández, ha dit que la proposta del president del Govern és «ben rebuda», però ha insistit en gairebé un desena d’ocasions que s’ha d’abordar una reforma fiscal «progressiva» que se centri en les grans fortunes i empreses.

«Totes aquelles mesures que contribueixin a alleujar la situació de la ciutadania seran ben rebudes per Podem, però pel que nosaltres advoquem de manera urgent és per emprendre aquesta reforma fiscal progressiva i ambiciosa», ha sentenciat el dirigent morat en una roda de premsa celebrada aquest dilluns a la seu del partit. Fernández ha recalcat que resulta «imperiós» i «fonamental» que les grans empreses «aportin el que els correspon». Els morats ja van demanar fa dues setmanes una reforma fiscal urgent davant el conflicte a Ucraïna.

En concret, ha assenyalat que amb l’actual pujada dels preus de l’energia per la crisi d’Ucraïna s’haurien de reduir els ‘beneficis caiguts del cel’ que reben les empreses energètiques per l’actual sistema de fixació de preus per fer front a la inflació i que no recaigui el pes sobre la ciutadania. Aquesta mesura està inclosa en la seva proposta d’un nou ‘Escut social i verd’ que va anunciar la secretària general del partit i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, divendres.

El pla

Fernández ha assenyalat que els acords a què es va arribar a la Conferència de Presidents demostren que «hi ha consens en el fet que és urgent prendre una sèrie de mesures per protegir la ciutadania». No obstant, ha recalcat que el plantejament que fa Podem «va molt més enllà», i és més «ambiciós» i «valent». Els morats ja han fet arribar les iniciatives del seu nou ‘escut social i verd’ als socialistes. Però no han rebut resposta de moment. «Esperem que el PSOE tingui molt en compte aquestes propostes», ha dit Fernández.

Notícies relacionades

Aquest document detalla un pla d’emergència energètica en què es concreta la necessitat de treure el gas del mercat marginalista perquè no fixi el preu de la resta d’energies; regular els ‘beneficis caiguts del cel’ i elevar els impostos a les elèctriques; crear un xec energètic de 300 euros que arribaria a 19.000 famílies; i posar en marxa subvencions per substituir les tecnologies domèstiques que fan ús del gas.

També plantegen una sèrie de mesures socials entre les quals destaca la reforma de l’ingrés mínim vital que es va aprovar en els primers mesos de la pandèmia. Els morats volen incrementar els llindars de renda que donen accés a aquesta ajuda perquè una part més gran de la ciutadania se’n pugui beneficiar i, a més, apujar la quantia de la prestació un 18%. D’altra banda, plantegen rebaixar l’edat mínima de 23 anys per optar a aquesta ajuda, ja que suposa una «discriminació per edat que no es justifica».