Castella i Lleó

Negociació in extremis: Mañueco ofereix un govern de coalició a Vox a Castella i Lleó

El PP i Vox s’emboliquen davant la falta d’acord per a les Corts, que es constitueixen aquest dijous

Negociació in extremis: Mañueco ofereix un govern de coalició a Vox a Castella i Lleó
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Les negociacions a Castella i Lleó després de les eleccions del 13 de febrer prometen arribar fins a l’últim instant. Escasses hores abans que es constitueixin les Corts, el PP i Vox no han aconseguit arribar a un acord i la tensió es trasllada ja al gran pacte que hauran de continuar abordant: la investidura d’Alfonso Fernández Mañueco i el primer govern de coalició. El president de la Junta, que opta a la reelecció, va confirmar aquest dimecres a la nit l’oferiment d’un «acord de govern» que, de facto, suposaria compartir conselleries amb el partit ultra per primera vegada en una comunitat autònoma.

«Entenc la democràcia des del diàleg, no des de la imposició. He ofert a Vox un acord de govern en benefici de les persones de Castella i Lleó», va escriure Mañueco en el seu perfil de Twitter.

Aquesta afirmació es produeix en plena guerra pel relat i davant la falta d’avenços per acordar la presidència de les Corts. Segons expliquen fonts del PP castellanolleonès, Vox va traslladar «un ultimàtum» per presidir el Parlament autonòmic, a més d’entrar en el futur govern. «No cedirem. Ho volen tot», afirmen en l’entorn de Mañueco, que rebutja la idea.

En la seva primera compareixença a la seu nacional de Génova, Alberto Núñez Feijóo, futur líder nacional del PP, va tornar a evitar parlar amb claredat de les polítiques de pactes i va assegurar que és Mañueco qui té «la llibertat i responsabilitat» de donar estabilitat a la seva autonomia. No obstant, el president de la Xunta sí que es va inclinar per conservar la presidència de les Corts.

Tal com va publicar aquest diari, més enllà de Vox hi ha una fórmula alternativa que permetria al PP presidir el Parlament de Castella i Lleó amb el suport dels tres procuradors de Sòria Ja!. La plataforma soriana assegura que continua oberta a la negociació, però adverteix que el seu suport implicarà contrapartides amb pressupostos concrets per a la seva província.

Ahir les opcions d’aquesta via es van allunyar per la falta de detalls des del costat popular, tal com expliquen en el partit localista. «O Vox presideix les Corts o les presideix el PP a canvi de les nostres propostes», conclouen fonts de la plataforma. L’acord permetria també que els populars edulcoressin un futur acord de govern amb Vox, traslladant una imatge de més transversalitat.

L’ultimàtum de Vox

El partit que lidera Juan García-Gallardo a Castella i Lleó va emetre un comunicat dimecres a la nit assegurant que el PP «es nega a arribar a un acord de coalició» amb el seu partit i va fer públics un a un els punts de la seva proposta. En resum, un acord amb 12 eixos de govern i diverses accions que desenvoluparien en els primers 90 dies. La formació ultra apujava el to contra el PP insistint que haurà de ser Mañueco «qui expliqui als seus votants» per què rebutja l’acord. I el president de la Junta va contestar amb l’esmentat tuit, assegurant que «des del primer moment va oferir» aquest govern conjunt i que és Vox «el que no es mou».

En el PP castellanolleonès afirmen que el rerefons d’aquest repartiment de culpes preventiu i «l’atac» de Vox respon a l’exigència d’aconseguir la presidència de les Corts. I insisteixen que «no cediran» davant aquest ultimàtum. El PP, que continua deixant oberta la porta que el govern no sigui de coalició malgrat que Vox ha situat la seva línia vermella a aconseguir diverses conselleries, prepara el terreny per a, precisament, un executiu dels dos partits. I, per això, entenen que Vox «no té dret» a estar al capdavant del Parlament autonòmic també.

Notícies relacionades

Els populars pretenien avançar de manera paral·lela en la negociació de les Corts i del mateix govern. Si no era possible, van explicar a aquest diari, «tancarien fins on poguessin» i continuarien després. La realitat és que aquest dijous les Corts s’han de constituir i, amb independència del que passi, les dues formacions podrien continuar parlant per formar govern.

La urgència és diferent i hi ha un marge ampli. Ja aquest dimecres al matí fonts de la cúpula nacional de Vox mostraven un cert pessimisme al Congrés, assegurant que «les coses no anaven bé». El PP insisteix que són dues coses diferents: una, les Corts i, una altra, el govern autonòmic.