En l’últim trimestre del 2022

El Govern preveu aprovar l’avantprojecte de llei de la policia catalana aquest any

  • El conseller d’Interior urgeix a actualitzar la nova normativa perquè considera que l’actual està «obsoleta» després de 28 anys en marxa

El Govern preveu aprovar l’avantprojecte de llei de la policia catalana aquest any

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut aquest divendres en la comissió parlamentària que estudia el model policial i ha anunciat que la seva Conselleria ha posat les bases per crear una nova llei de la policia a Catalunya aquest any.

El titular ha detallat que ja s’ha constituït un grup de treball tècnic a nivell intern que està elaborant un document de bases que permeti encarar la redacció de l’avantprojecte de llei. A l’abril, ha dit, s’obrirà aquest debat al món local i als implicats, i després de l’estiu, durant el primer trimestre de l’any, el Govern preveu aprovar l’avantprojecte de llei, que després seguirà el seu curs parlamentari. Elena ha qualificat aquest objectiu com una «oportunitat» per redefinir el sistema de seguretat pública i per avançar en l’homogeneïtzació entre cossos policials i regular la formació, la selecció i la carrera professional. 

El conseller ha apostat per la participació ciutadana en la normativa i ha detallat les bases sobre les quals fonamentar la llei: la legitimització basada en la protecció de drets i llibertats, la diversitat, la igualtat i la feminització contra l’exclusió social; el consens i la mediació com a manera de reduir l’ús de la força al mínim indispensable, la transparència i la deontologia policial a través d’un codi ètic; la cooperació i l’avaluació constant amb la creació d’un òrgan encarregat d’elaborar informes periòdics.

Un model «obsolet»

Notícies relacionades

«La nova llei és urgent», ha defensat el conseller, perquè, segons el seu parer, el model ha quedat «obsolet» pel pas del temps i per l’impacte en els últims 20 anys d’altres canvis socials com a l’increment de la complexa lluita contra la delinqüència, l’auge de la sensibilització ciutadana que requereix mediació o atenció a delictes especials com els relacionats amb la violència masclista o el qüestionament d’una part de la ciutadania sobre la «legitimitat» del marc polític. «S’ha constatat un cert distanciament amb els cossos policials i una difícil comprensió d’algunes actuacions», ha afirmat, una cosa que vol solucionar.

D’altra banda, el conseller ha posat en relleu l’ampliació del sostre de plantilla de Mossos a 22.006 agents i la jubilació anticipada dels uniformats, la dotació de mitjans i recursos, la feminització del cos (amb un 40% de places reservades a dones i el pas d’un 11% a 25% d’elles als comandaments) i la introducció d’un nou número d’identificació als agents ARRO. Catalunya disposa actualment de 17.889 mossos i d’uns 11.000 policies locals.