Implosió al PP

Feijóo confirma als barons que es presentarà al congrés extraordinari

Els dirigents territorials del PP reclamen «decisions contundents» i un congrés extraordinari «molt ràpid»

Feijóo confirma als barons que es presentarà al congrés extraordinari
4
Es llegeix en minuts

Dia clau per al futur del Partit Popular. El compte enrere oficial per a la dimissió de Pablo Casado està en marxa. En aquests moments està tenint lloc a Génova la reunió dels barons amb l’encara president del partit. Segons fonts coneixedores del que està passant en aquesta trobada hi ha «unanimitat» de tots els dirigents territorials demanant que la seva renúncia se substanciï aquesta nit.

Les mateixes fonts asseguren que malgrat la demanda general de la seva dimissió Casado ha intervingut per defensar que «no entén res del que està passant». Fonts populars assenyalen que podria comprovar-ho «fàcilment només amb fer una volta pel carrer», per adonar-se’n del grau d’animadversió que causa o preguntar a les bases del PP.

El degoteig de barons territorials aquesta tarda a les portes de la seu nacional ja sonava a l’uníson: Casado ha d’abandonar al més aviat possible la presidència i donar pas a la nova etapa que liderarà Alberto Núñez Feijóo. No hi va haver ni una sola fissura pública. Amb més o menys contundència els dirigents territorials van exigir decisions contundents després de la reunió que avui mantenen des de les vuit de la tarda a Génova. L’única gran absent és Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, que al no liderar el PP madrileny, no va ser convidada. En el seu lloc hi havia Pío García Escudero, al capdavant del partit des de la sortida de Cristina Cifuentes sense que hi hagi hagut un congrés.

«Quan dic que Feijóo faci un pas significa que Casado el faci al costat», va dir el president del PP basc, Carlos Iturgaiz, una altra de les apostes de l’actual líder popular per a les eleccions basques. A continuació arribava el líder del PP de Castella-la Manxa, Paco Núñez, que també va ser molt clar: «S’han de prendre mesures dràstiques. Jo mai he amagat que Feijóo és un referent per al partit. Els escoltarem els dos».

També Alfonso Fernández-Mañueco, president de Castella i Lleó, que en aquests moments negocia el seu futur govern: «Necessitem un congrés el més ràpid possible i que sigui d’unitat. Si hi ha alguna cosa en què coincidim càrrecs públics i els afiliats del PP és que Feijóo és un referent per a tothom», va assenyalar.

També Carlos Mazón, líder del País Valencià i pròxim a Egea, que també porta dos dies demanant un congrés extraordinari, va assegurar que «avui és el dia de la unitat, de treballar tots junts i obrir una nova etapa». José Antonio Monago, encara líder dels populars extremenys, va reconèixer que «fa dies» que no parla amb Casado i que ha de ser ell qui digui si dimiteix avui.

Soledat total en poques hores

El seu nom és a tot arreu. Com ja va avançar El Periódico de España, diari de Prensa Ibérica, el mateix grup que aquest diari, divendres passat, després de la polèmica crisi interna desencadenada entre la direcció nacional i la presidenta de la comunitat, diferents territoris es van començar a organitzar amb l’objectiu no ja de provocar el cessament de Teodoro García Egea (que va acabar dimitint ahir), sinó amb la intenció de fer fora Casado.

Aquest moviment es va encendre en tot el partit en poques hores i tot va anar a més el cap de setmana. Casado i García Egea van començar a comptar els recolzaments entre els presidents provincials, comptant també amb una majoria del grup parlamentari al Congrés. Diumenge, la manifestació de suport a Ayuso va congregar 3.000 persones a les portes de Génova i va constatar un sentiment que venien advertint els diferents dirigents als seus respectius territoris: la militància i els càrrecs públics exigien la sortida immediata de Casado per reflotar el partit.

L’estocada va ser el comitè de direcció de dilluns i el rebuig total dels diputats del Congrés a la continuïtat de Casado aquest dimarts, amb un comunicat que no deixava cap dubte. Egea va dimitir i el president del partit va voler assistir des del seu càrrec a la reunió d’aquest dimecres. Serà difícil mantenir-lo quan s’acabi.

Gairebé tots els presidents regionals que es van pronunciar van anar en la mateixa línia. Un dels que va arribar més tard, l’andalús Juanma Moreno Bonilla, també va recalcar «l’enorme experiència política i de gestió» de Feijóo, «i una molt bona repetició». Després de posar l’accent en «l’enorme problema que ara mateix té el PP», també va voler donar aire a Casado i va reconèixer el seu dret a «donar-li temps» perquè «ha estat tres anys lluitant pel partit».

Notícies relacionades

Moreno va voler deixar clar que «la solució és col·lectiva» i «no depèn només d’un nom», tot i que va tornar a reiterar la necessitat de «reforçar» ja les sigles populars. La postura de Moreno Bonilla, com va publicar aquest diari, també va està en la línia del punt de vista de l’òrbita de dirigents que en aquest moment van agafant les regnes de la formació, convençuts que «no s’han d’acarnissar» amb l’adeu de Casado i que el més idoni seria pactar una sortidabona per a l’actual president aquesta mateixa nit.

Fernando López Miras, el president de Múrcia i l’últim d’arribar per culpa de la seva agenda al Parlament murcià, va deixar clar que «la situació no és agradable per ningú i requereix una solució ràpida, que surti del consens i la unitat». I va aclarir el dubte, com va fer el dia abans: «La solució és Feijóo».