Implosió a les files populars

Dimiteix Teodoro García Egea, número dos de Casado

  • El secretari general cedeix a la pressió interna després del degoteig de baixes en l’entorn de l’encara líder del PP

Dimiteix Teodoro García Egea, número dos de Casado

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La profunda crisi oberta en el PP ha causat una nova víctima: Teodoro García Egea, secretari general del partit i mà dreta de Pablo Casado, ha anunciat la seva dimissió, en una entrevista a La Sexta, i s’ha sumat al degoteig de baixes en l’entorn de l’encara líder de la formació, que es resisteix a llançar la tovallola tot i que ha acceptat convocar un congrés extraordinari del PP.

«He pres la decisió més difícil. Deixo el càrrec per facilitar la transició en el PP, en la qual s’ha de donar veu als afiliats. A casa meva em van ensenyar una cosa molt important: la lleialtat. Sempre seré lleial a Casado, és una persona honesta i de principis», ha justificat García Egea, que ha remarcat que Casado continua sent ara mateix president del PP, tot i que no ha garantit que aquest dimecres assisteixi a la sessió de control en el Congrés.

La pressió perquè dimiteixi va en augment cada dia que passa. Pablo Casado se sent acorralat i sense recolzaments ja per seguir al capdavant del PP. Però no renunciarà al seu càrrec avui, assegura (a dos quarts de cinc de la tarda) un dels seus portaveus oficials.

Demà, el líder dels conservadors ha convocat una reunió amb els presidents territorials a les vuit de la tarda a la seu de Génova. Gairebé tots, inclosos l’incondicional Fernando López Miras (Múrcia), li han exigit que convoqui ja un congrés extraordinari per elegir un nou líder. Només queda al seu costat Ana Beltrán, presidenta de la formació a Navarra. Demà, si arriba a aquesta reunió d’última hora del dia com a president del PP, sap perfectament el que sentirà.

Els esdeveniments s’han accelerat aquest dimarts, quan Casado ha vist com els seus companys de partit més pròxims, els que l’havien acompanyat a portar els avals el dia que va decidir presentar-se a les primàries el 2018 (Belén Hoyo), inspiradors polítics de dècades (Adolfo Suárez Illana), els càrrecs de confiança (José Luis Martínez Almeida) i fins i tot el seu ex cap de gabinet (Pablo Hispán) volen que se’n vagi. Tots ells, i també la majoria dels vicesecretaris del seu comitè de direcció, li han fet saber que esperen que faciliti la convocatòria d’un congrés urgent.

El president dels conservadors està assistint aquest dimarts a un degoteig d’abandonaments, que arriba un dia després que decidís no dimitir ni reaccionés de manera urgent a la situació de «col·lapse» en què molts veuen el partit després de la guerra fratricida oberta amb Isabel Díaz Ayuso. Una batalla en què ella l’ha acusat d’espiar-la i buscar-li draps bruts i ell li ha llançat l’ombra de la corrupció per uns contractes a dit firmats pel germà de la presidenta, Tomás Díaz Ayuso, amb la Comunitat de Madrid.

Notícies relacionades

Tots aquests diputats esmentats i Almeida, a més, alcalde de Madrid, van veure com aquest dilluns Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso escenificaven la seva aliança per ensenyar al dirigent dels populars la porta de sortida. Els dos barons amb més poder en aquests moments en la formació van acordar diumenge que l’etapa de Casado al capdavant del PP s’ha acabat. Almeida ha anunciat en una roda de premsa al migdia que abandona el comitè de direcció i el seu càrrec de portaveu nacional del PP per centrar-se en l’ajuntament.

Fins i tot la portaveu del grup parlamentari, Cuca Gamarra, ha dit públicament el que dilluns li va dir al seu cap de files en el llarg comitè de direcció que es va celebrar a Génova. També han penjat missatges similars el portaveu del Senat (Javier Maroto) i al Parlament Europeu (Dolors Montserrat). Segons fonts de la direcció del grup parlamentari, en aquests moments, només 10 diputats insignificants segueixen al costat de Casado.