Crisi a Génova 13

Casado reuneix la direcció del PP després que milers de fidels a Ayuso demanessin la seva marxa

La multitudinària protesta davant la seu nacional del partit evidencia que el tancament de l’expedient contra Díaz Ayuso no ha servit per aturar la crisi que continua dessagnant el PP

Casado reuneix la direcció del PP després que milers de fidels a Ayuso demanessin la seva marxa
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Cada vegada més assetjat i qüestionat, el president del PP, Pablo Casado, reuneix al Comitè de Direcció del seu partit, un dia després que milers de persones demanessin la seva dimissió i, la del seu número dos, Teodoro García Egea, en una manifestació en suport a Isabel Díaz Ayuso.

A la mateixa hora en què hi ha convocada la direcció nacional del PP, les 11 h, la presidenta de la Comunitat de Madrid estarà a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte, on, segons les previsions informatives del seu Govern, té previst inaugurar una biblioteca pública.

La multitudinària protesta d’aquest diumenge davant la seu nacional del partit, al carrer Génova de Madrid, ha evidenciat que el tancament de l’expedient contra Díaz Ayuso no ha servit per aturar la crisi que continua dessagnant al PP i que de moment Casado no ha trobat la sortida urgent a l’«hemorràgia» que van reclamar dirigents com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.

Congrés nacional

La sensació dels manifestants és que la cúpula, en concret el secretari general, hauria fet «repugnants maniobres» contra Díaz Ayuso, que Casado és un «traïdor» que se n’ha d’anar «ja» i que fa falta «urgentment» un congrés nacional, segons van dir a Efe alguns dels assistents a la protesta.

Així, la petició de renovar el lideratge del partit en un congrés extraordinari, que en públic fan càrrecs afins a Ayuso, com la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, plana sobre Génova, tot i que en el cas que Casado no ho contempli, els seus crítics necessitarien que dos terços de la Junta Directiva Nacional, un òrgan format per més de 500 persones, recolzin la convocatòria del conclave.

Durant tot el cap de setmana els principals dirigents del partit, tant el nacional com els autonòmics, han guardat silenci davant el malestar provocat pel xoc entre Casado i Díaz Ayuso.

També s’ha mantingut callat i sense actes públics l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que dijous va negar les acusacions sobre un intent d’espiar Ayuso utilitzant mitjans del Consistori, cosa que va portar, a més, la dimissió de Ángel Carromero, assenyalat per aquesta operació, com a director general de la Coordinació d’Alcaldia.

Carromero està cridat aquest dilluns a comparèixer en una comissió municipal, però fonts de l’Alcaldia de Madrid afirmen que no haurà de fer-ho al no ostentar ja un càrrec directiu.

Guerra oberta entre Casado i Ayuso

Continuen sense resoldre’s, a més, els motius que van fer detonar la guerra oberta entre Casado i Ayuso. La presidenta madrilenya no s’ha mogut de les acusacions en què va afirmar que feia dos mesos que dirigents del PP «creaven un dossier» en contra seu vinculant-la a «algun cas de corrupció» amb l’objectiu de destruir-la.

Per contra, el tancament de l’expedient obert pel partit contra Ayuso sí que implica un pas enrere de Casado, que dissipa les sospites de corrupció sobre la presidenta madrilenya al donar per vàlida la justificació que el seu germà, Tomás Díaz Ayuso, va cobrar 55.580 euros per «gestions realitzades per aconseguir el material de Xina i el seu trasllat a Madrid».

Només un dia abans, Casado es preguntava si «és comprensible que l’1 d’abril [del 2020], quan morien a Espanya 700 persones, es pot contractar amb la teva germana i rebre 286.000 euros –la quantitat en què va xifrar una suposada comissió– de benefici per vendre mascaretes».

Notícies relacionades

L’esquerra madrilenya manté, no obstant, el seu recel sobre possible corrupció, que va traslladar a la Fiscalia Anticorrupció. El PSOE ampliarà la seva denúncia amb dades de quatre nous contractes entre la Comunitat de Madrid i empreses vinculades al germà de la presidenta.

A més, l’impacte de la crisi es deixa ja notar en els sondejos. Segons l’enquesta de SocioMétrica per a ‘El Español’ publicada aquest diumenge, el PP s’hauria deixat 19 escons des del mes de gener passat fins a situar-se en 82 i Vox li trepitjaria els talons amb 78 diputats i, fins i tot, avançaria els populars en intenció de vot.