Consell de Ministres

El Govern central dona llum verda a la pròrroga d’un mes dels ertos covid amb menys exoneracions

L’ampliació de la plaça fins al 31 de març servirà perquè les empreses s’adaptin als nous models de la reforma laboral

El Govern central dona llum verda a la pròrroga d’un mes dels ertos covid amb menys exoneracions
3
Es llegeix en minuts

El Govern preveu aprovar aquest dimarts al Consell de Ministres la pròrroga d’un mes, fins al 31 de març, dels expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) associats a la pandèmia, mantenint les prestacions d’atur per als treballadors, però amb una rebaixa en les exoneracions a les empreses.

Segons han informat fonts de la UGT i CCOO, el termini que servirà perquè les empreses s’adaptin als nous models de la reforma laboral.

Aquest mes de transició, els ertos covid –sota els quals segueixen unes 100.000 persones i l’esquema dels quals dequeia aquest 28 de febrer– mantindran les condicions de protecció als treballadors, però es rebaixaran en 20 punts les exoneracions a les quotes que paguen les empreses a la Seguretat Social.

Així, expliquen des de CCOO, passen del 80% al 60% per a les empreses on hi ha plans de formació, mentre que on no es desenvolupin aquests plans passen del 40% al 20% si tenen 10 o més treballadors i del 50% al 30% en el cas de 10 o menys treballadors.

L’exoneració per als ertos de força major serà del 90%.

Durant aquest mes de trànsit, les empreses hauran de sol·licitar el canvi a un erto per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) o de força major «d’acord amb la nova redacció dels articles 47 i 47 bis de la reforma laboral».

Tant patronal com sindicats havien sol·licitat al Govern un període de trànsit per adaptar els expedients que l’Executiu ha accedit a habilitar.

Al costat d’això, també s’ha acordat activar el mecanisme RED de protecció per a les agències de viatges, un dels sectors més afectats amb a prop del 30% dels seus afiliats sota un erto.

Aquesta habilitació, expliquen les mateixes fonts, es portarà a terme en un nou Consell de Ministres.

En els casos d’ertos originats per l’explosió del volcà a La Palma, l’extensió és fins al 30 de juny i la transició, expliquen des de CCOO, és automàtica a força major mantenint les mateixes condicions.

També s’ha acordat prorrogar fins al 30 de juny el pla Mecuida.

Manté les exoneracions per a autònoms

El Ministeri d’Inclusió mantindrà les exoneracions en les cotitzacions socials dels 110.000 autònoms que estan actualment cobrant el cessament d’activitat, amb descomptes que aniran reduint-se des del 90% al març, 75% a l’abril, 50% al maig i 25% al juny.

Segons ha informat l’associació d’autònoms ATA, també es mantindrà la prestació extraordinària per suspensió d’activitat vinculat a una resolució administrativa, que ara perceben 200 persones, «per si es dona en algun sector o moment un repunt de la covid».

Es prorroga també fins al 30 de juny la prestació extraordinària per als autònoms de La Palma.

No obstant, s’eliminen la prestació compatible amb l’activitat per compte propi, que fins ara protegeix 22.600 autònoms, i la vinculada a baixos ingressos, que perceben 84.800.

Pla de beques per a un milió d’alumnes

D’altra banda, el Govern també aprova el reial decret de beques per al curs acadèmic 2022-2023, dotat amb 2.134 milions d’euros i que beneficiarà gairebé un milió d’estudiants.

Com a novetat, aquesta convocatòria s’avança al mes de març, així que els alumnes sabran si són perceptors de l’ajuda abans de procedir a la matrícula del curs, una demanda recurrent les famílies i dels mateixos afectats.

D’aquesta manera, els alumnes sabran aproximadament al juliol quina ha sigut la resolució de la seva sol·licitud i la quantia a què tenen dret, el cobrament del qual serà posterior.

Els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 inclouen una inversió superior a 6.000 milions per a Educació i el seu programa més important és precisament el de beques i ajudes, més de 2.000 milions.

Segons va dir ahir dilluns la ministra d’educació i Formació Profesional, Pilar Alegría, el reial decret de beques és «històric», perquè «recull una inversió extraordinària»: «Mai en aquest país s’havia invertit la quantitat de 2.134 milions d’euros en beques».

Igual com en l’anterior convocatòria, la del curs acadèmic 2022-2023 inclourà un augment de la quantia de la beca base per a FP, de 300 a 350 euros; un increment de les quanties fixes en 100 euros, l’elevació del llindar de renda 1 i una nota de cinc per poder accedir a aquestes ajudes.

Notícies relacionades

Des del curs anterior, les estudiants víctimes de violència de gènere que sol·liciten una beca ja no han d’acreditar que un menor rendiment acadèmic obeeix a la violència que pateixen.

En la convocatòria de 2021-22, es calcula que les beques van arribar a uns 986.000 alumnes, un 10% més que en el curs 2020-21 (896.427).