Guerra en el partit

Casado cita aquest dimecres els barons del PP i deixa fora Ayuso

Aquesta reunió es produeix després que ahir el president dels populars optés per convocar una Junta Directiva Nacional la setmana vinent

2
Es llegeix en minuts

Enmig de la guerra oberta en el PP, el seu president, Pablo Casado, es reunirà aquest dimecres amb els barons del seu partit a la recerca d’un acord de cara a la Junta Directiva Nacional convocada per dimarts. En la reunió hi participaran els presidents del PP de cada comunitat, per la qual cosa Isabel Díaz Ayuso en queda exclosa, ja que el líder dels populars madrilenys és Pío García Escudero.

En aquesta reunió, de la qual han informat aquest dimarts fonts de la direcció nacional, sí que hi seran, per exemple, el gallec Alberto Núñez Feijóo, l’andalús Juanma Moreno i el castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco, i es produeix després que ahir el president dels populars optés per convocar una Junta Directiva Nacional la setmana vinent.

Casado va fer aquest pas, previ a la convocatòria d’un congrés, forçat per la seva pròpia cúpula. La majoria dels seus dirigents –tots llevat de Pablo Montesinos, Antonio González Terol, Ana Beltrán i el número dos, Teodoro García Egea– li van exigir la convocatòria d’un congrés extraordinari, i alguns d’ells van amenaçar de dimitir si no es convocava, segons han informat a Efe diverses fonts presents en la reunió.

La Junta Directiva Nacional ha sigut convocada per dilluns, 28 de febrer, tot i que és previsible que aquesta data es modifiqui i s’ajorni, després de les queixes del president andalús, Juanma Moreno Bonilla, perquè la cita coincideix amb el Dia d’Andalusia.

Amb la convocatòria de la Junta Directiva Nacional la setmana vinent, Casado pretén ajornar la solució a la crisi oberta i ha intentat resistir les pressions dels que li demanaven convocar un congrés de seguida i dels milers de seguidors de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que van demanar la seva dimissió.

Són necessaris dos terços d’aquest òrgan, format per centenars de membres, per forçar la convocatòria d’un congrés extraordinari, que es podria celebrar en 45 o 30 dies, cosa que el situaria previsiblement a l’abril.

Casado, que en els dos últims anys ha col·locat dirigents afins a Génova a l’escalafó provincial del partit, podria mesurar les seves forces en la Junta Directiva Nacional. Entre els pesos pesants ha quedat en evidència la seva debilitat, després que cap d’ells, tret de Fernando López Miras, president de la Regió de Múrcia, s’hagi alineat amb ell.

Notícies relacionades

La primera prova d’esforç serà demà en el Comitè Autonòmic, on estan citats el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; els presidents d’Andalusia i Castella i Lleó, Juanma Moreno Bonilla i Alfonso Fernández Mañueco, respectivament; i l’altra protagonista del xoc que ha obert en canal el partit, la madrilenya Isabel Díaz Ayuso.

Tots els presidents autonòmics populars van demanar ahir una solució urgent a Casado, sense que de moment cap dirigent del PP hagi fet un pas per intentar substituir-lo al capdavant del partit.