Trobada a Palau

Illa proposa a Aragonès 43 acords en finançament, autogovern i generació de prosperitat

  • El líder del PSC ofereix pactes a un president entossudit a reprendre el diàleg amb Sánchez

  • El cap del Govern català no anirà a la Conferència de Presidents de La Palma de la setmana que ve

Illa proposa a Aragonès 43 acords en finançament, autogovern i generació de prosperitat

Rubén Moreno / Generalitat

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder de l’oposició, Salvador Illa, han constatat aquest dimecres les seves discrepàncies en gairebé tots els fronts en la reunió que han mantingut al Saló de Montserrat del Palau de la Generalitat. Amb tot, els socialistes van sortir satisfets d’una trobada que s’emmarca en la seva línia de presentar-se com una oposició útil, que busca ser l’alternativa però també proposa acords al Govern. 

Feia mesos que Illa demanava una reunió formal amb el president. I, quan ha arribat el dia, ha aprofitat l’oportunitat per fer-li arribar una multitud de documents. El principal resumeix la política de mà estesa que el líder del PSC ha mantingut des del principi de la legislatura, i que ara, un any després de la seva victòria insuficient en les eleccions, busca intensificar.

Illa ha entregat a Aragonès una llista de 43 propostes d’acords que incideixen en tres eixos: el de la generació de prosperitat, el de l’increment de l’autogovern i el de la millora del finançament autonòmic. En la seva intervenció posterior a la trobada, el primer secretari del PSC ha fet un èmfasi especial en aquesta última qüestió, perquè el sistema actual, ha recordat, va caducar el 2014. El Govern, no obstant, creu que no hi haurà millora si Catalunya no surt del règim comú.

Illa no serà «mediador» entre governs

Tampoc hi ha hagut resposta del president a la petició d’Illa que es reprengui el diàleg entre els partits catalans, que segons l’opinió del líder socialista és «la tercera pota» de les converses que es porten a terme en àmbits com la comissió bilateral i la taula de governs. Illa s’ha descartat com a «mediador» en aquest últim fòrum, que pateix un bloqueig que Aragonès va denunciar en la seva conferència de dilluns: «Jo no soc la persona per fer de mitjancer. La Generalitat ha de tenir un diàleg directe amb el Govern. El que sí que faig i faré és ajudar».

Malgrat la distància en aquestes i en la majoria de les qüestions, els socialistes estaven satisfets després de la reunió. Fonts del partit remarcaven que s’havia allargat més del previst –una hora i mitja–, i que Illa i Aragonès van estar sols, sense col·laboradors, durant la trobada a Palau. «Li he traslladat que convé un canvi de rumb, i m’he ofert a ajudar», ha resumit el líder del PSC.

Al matí, i en una entrevista a TV-3, Aragonès va assegurar que si Sánchez «vol seguir en el càrrec haurà de tornar a parlar amb ERC i arribar a acords». Una amenaça vetllada sobre la governabilitat present i futura. «Ja va intentar [Sánchez] buscar una majoria alternativa, amb la reforma laboral, i no li va sortir massa bé», va sentenciar el cap de l’Executiu.

Pista d’aterratge per a Sánchez

Notícies relacionades

El president fins i tot va dibuixar una pista d’aterratge per a Sánchez amb la taula de diàleg. Va acceptar que el fòrum necessita temps, però que, així mateix, hi ha d’haver avanços, precisament, per dotar l’òrgan de més longevitat. «Avanços en matèria antirepressiva i en el reconeixement nacional de Catalunya», va assenyalar.

De moment, els gestos de la part catalana s’han acabat. Així, el president va afirmar que no anirà a la Conferència de Presidents del 25 de febrer a La Palma, malgrat les reiterades peticions de l’Executiu central.