Ajuda judicial internacional

Andorra utilitza la causa contra Gao Ping per acusar de blanqueig exdirectius de BPA

  • Anticorrupció remet l’acusació fiscal per l’operació Emperador als seus homòlegs andorrans a través d’una comissió rogatòria

La seu central de BPA a Escaldes-Engordany (Andorra).

La seu central de BPA a Escaldes-Engordany (Andorra). / REUTERS / SERGIO PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

La Fiscalia Anticorrupció ha remès als seus homòlegs andorrans l’escrit d’acusació contra el presumpte líder de la màfia xinesa a Espanya, Gao Ping, per ajudar-los a acreditar el delicte de blanqueig de capitals de què s’acusa l’exconseller delegat de la Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel i 23 acusats més en el judici que s’està celebrant al Principat.

La rellevància de l’escrit d’Anticorrupció rau en el fet que, entre altres delictes, acusa de blanqueig de capitals Sergi Fernández Genés, llavors director de Banca Privada Internacional de BPA, a qui Anticorrupció atorga un paper fonamental en el blanqueig de diners per a l’organització criminal xinesa. De fet, sol·licita per a ell 11 anys de presó i més de 50 milions d’euros en multes pels delictes d’organització criminal, blanqueig i falsedat en document mercantil.

La col·laboració entre els dos ministeris públics no és nova. Es porta a terme pel sistema d’ajuda judicial internacional conegut com a comissió rogatòria. A una primera cursada el 2015 s’hi ha afegit ara, segons informen fonts fiscals a aquest diari, una segona, amb l’escrit d’acusació en el qual es demana 47 anys de presó per al líder de la trama xinesa desarticulada en l’Operació Emperador.

Blanqueig i organització criminal

Fernández Genés va ser arrestat a Andorra el 2012 al si de l’operació Emperador, al considerar el jutge que va iniciar la instrucció de la causa, Fernando Andreu, que aquest empleat de banca forma part de l’entramat creat per l’organització de Gao Ping per a l’evasió fiscal i de capitals i, finalment, el blanqueig de capitals des d’almenys el 2011, «quan es té coneixement de les activitats de l’organització criminal relacionades amb el Principat d’Andorra».

L’acusació contra Fernández Genés està íntimament relacionada amb la de Rafael Pallardó Calatrava, que, segons una de les llibretes intervingudes en la causa, entre el 13 de febrer del 2011 i el 6 de desembre de 2012 hauria blanquejat 14.000.000 euros, pels quals va cobrar una comissió de 180.000 euros. Per a això, a més del moviment de grans quantitats d’efectiu, segons la fiscalia espanyola, utilitzava entitats andorranes.

Quinze anys per a Pallardó

Anticorrupció demana per a Pallardó un total de 15 anys de presó pels mateixos delictes que contra Fernández Genés, entre els quals figura el blanqueig de capitals.

El judici d’Andorra és el primer del cas BPA, pel qual el Govern del Principat d’Andorra va intervenir el 2015 el banc andorrà al ser acusat de blanqueig de capitals de capitals procedents de ciutadans veneçolans, russos i xinesos, com és el cas de la trama presumptament liderada per Gao Ping. No obstant, el Codi Penal andorrà no preveu la imputació de les persones jurídiques, per la qual cosa BPA no ha sigut investigada formalment.

Notícies relacionades

A Espanya, els anteriors amos de la BPA, els germans Higini i Ramón Cierco, han presentat una demanda a l’Audiència Nacional en la qual reclamen que el Banc d’Espanya els indemnitzi amb 141 milions per provocar la liquidació del Banc Madrid per blanqueig, una acusació que va ser arxivada en un jutjat de Madrid, segons va avançar ‘El Mundo’.

Precisament, el rotatiu madrileny va publicar una carta de l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, un dels principals imputats en el cas Villarejo, dirigida als germans Cierco, en la qual el que va ser número dos del Ministeri de l’Interior defensava que la intervenció de l’entitat financera va ser una decisió d’«evident caire polític» que, a més, qualifica d’«injustificada, desproporcionada i injusta».