Després de quatre mesos

L’escó buit d’Alberto Rodríguez genera tensions en Unides Podem

L’exdiputat canari acusa certs sectors morats de «pressionar-lo» perquè se’l reemplaci en el Congrés

Garzón ha assenyalat que la substitució de l’exsecretari d’Organització de Podem «s’acceleri» en el temps

L’escó buit d’Alberto Rodríguez genera tensions en Unides Podem
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Alberto Rodríguez va deixar de ser diputat el 22 d’octubre. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va retirar l’escó al dirigent morat després que el Tribunal Suprem el sentenciés per atemptat contra l’autoritat, cosa que comportava la seva inhabilitació. El seient del diputat canari a l’hemicicle de la Cambra baixa és buit des d’aleshores i Unides Podem compta amb 34 escons en lloc de 35. Els companys de llista electoral de Rodríguez es neguen a ocupar el seu lloc. El que es veia com un gest de rebel·lia comença a provocar tensions en l’espai confederal en vista de com d’ajustades són les votacions.

En concret, la setmana passada la reforma laboral es va salvar per un vot. Un ‘sí’ erroni d’un diputat del PP va permetre que la norma prosperés i va dirigir part de les mirades a l’escó buit de Rodríguez. ¿Què hauria passat si els morats ja haguessin suplert l’exdiputat canari? Res. Si el parlamentari popular Alberto Casero hagués votat ‘no’ a la reforma laboral, com van fer els seus companys, el recolzament d’un diputat més d’Unides Podem només hauria provocat un empat. Als tres empats, el text decau.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha demanat aquest divendres que aquella «injustícia original» que es va produir al perdre un diputat sigui «reparada» i ha demanat que aquest procés «s’acceleri» en el temps. El també coordinador federal d’IU ha assegurat que «la idea fonamental és ocupar-lo [l’escó]» malgrat que Podem Canàries afirma que no reemplaçaran Rodríguez fins que es resolguin els recursos d’empara al Tribunal Constitucional o fins que acabi la legislatura.

De manera indefinida

«Volien –el PSOE– que corregués la llista perquè tot passés sense pena ni glòria, però les injustícies no passen sense pena ni glòria, i crec que això és el més important», va defensar dimarts passat la coordinadora de Podem les Canàries, Laura Fuentes. Amb aquesta determinació, Patricia Mesa, la número tres de les llistes electorals i qui hauria d’acceptar l’acta o declinar-la perquè es passés al següent, no ha fet cap gestió. Segons la llei electoral no hi ha cap termini per pronunciar-se, per la qual cosa podria mantenir aquesta situació de manera indefinida.

Al si del grup parlamentari d’Unides Podem fa unes setmanes donaven per fet que l’escó seguiria buit en vista del final de la legislatura. No obstant, la delicada aritmètica parlamentària que es va evidenciar en el debat de la setmana passada ha posat en relleu la necessitat de recuperar l’escó de Rodríguez.

Els retrets

Notícies relacionades

El mateix Rodríguez, que va abandonar Podem l’endemà de perdre l’escó, ha denunciat aquest divendres que hi ha certes «estructures» del grup confederal –Podem, IU, En Comú Podem, Galícia en Comú i Aliança Verda– que l’estan «atacant» i «culpant» que l’escó continuï buit. En una intervenció en directe a través de Twich, l’exdiputat ha assenyalat que tant ell com el seu entorn està rebent «pressions» perquè sigui substituït.

Segons ha explicat, s’alegra «cada vegada per més raons» d’haver abandonat el partit del qual va arribar a ser secretari d’Organització i ha lamentat la «falta d’ètica» i «solidaritat» dels seus companys que han decidit «girar full» i continuar teixint acords amb el PSOE. Fins i tot, els ha acusat d’estar maquinant a la seva esquena per recuperar l’escó i d’assenyalar-lo a ell i no a Batet. En resum, ha qualificat l’actuació de Podem d’«indigna».