Pederàstia

ERC i els comuns proposen una comissió d’investigació al Parlament sobre els abusos a l’Església

  • El pla dels partits ambiciona implicar el Govern i la Sindicatura de Greuges

ERC i els comuns proposen una comissió d’investigació al Parlament sobre els abusos a l’Església

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC i els comuns han plantejat a la resta de grups del Parlament un ambiciós pla d’investigació sobre els casos d’abusos a menors comesos en institucions vinculades a l’Església catòlica, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. La proposta que crida més l’atenció d’aquest projecte és la creació de l’anhelada comissió d’investigació al Parlament, una mesura llargament sol·licitada per les associacions de víctimes i que, si es fes realitat, avançaria focalitzada en Catalunya i en paral·lel a la tasca que el Defensor del Poble, per encàrrec del Govern de Pedro Sánchez, emprendrà a Espanya pròximament.

Amb tot, la proposta catalana, que segons aquestes mateixes fonts es troba en la «fase prèvia», aspira a implicar altres nivells de l’Administració autonòmica. Així, es pretén que la Sindicatura de Greuges, així com el mateix Govern, facinn part de la investigació del que va passar en aquestes institucions educatives i formatives que depenen de l’Església.

En els últims mesos diversos països, com França i Austràlia, han creat els seus propis comitès per mirar d’aclarir què va passar. El Govern de Pedro Sánchez va anunciar la setmana passada que impulsarà una comissió externa al Congrés dels Diputats que estarà liderada pel Defensor del Poble. La fórmula –que reunirà experts, víctimes i representants del clergat– ha suscitat recels entre les associacions de supervivents d’abusos. Malgrat que encara es desconeix com prendrà cos la proposta, que ja ha sigut aprovada al Congrés dels Diputats, algunes entitats consideren que a la institució que lidera Ángel Gabilondo li falta força per obligar l’Església a entregar els seus arxius o per forçar la declaració de bisbes.

Víctimes i activistes

Notícies relacionades

En part per això, l’escriptor Alejandro Palomas, sumant-se a les peticions anteriors d’activistes com Manuel Barbero, pare del primer denunciant del cas Maristes, o Miguel Hurtado, portaveu a Espanya de l’organització internacional End Clergy Abuse (ECA), també reclama al president Pere Aragonès, amb qui es reunirà en els pròxims dies, que a Catalunya, simultàniament al treball que farà la comissió de Sánchez i Gabilondo per a tot el territori espanyol, s’impulsi una comissió parlamentària per investigar els abusos que es mantenen enterrats més a prop. Just el que ERC i comuns plantegen portar a debat a la Cambra catalana.

El Parlament de Catalunya havia valorat en legislatures anteriors la possibilitat de celebrar una comissió d’investigació arran de l’eclosió d’escàndols de pederàstia silenciada, com el cas Maristes, cas Montserrat o el cas Jesuïtes, que ha destapat aquest diari. No obstant, la falta d’acord polític o les turbulències que van sacsejar la Cambra després de la tardor política de l’1-O, han impedit que arribés a cristal·litzar. L’acord entre ERC i comuns s’aconsegueix quan a Premià de Mar han emergit set nous testimonis d’abusos sexuals comesos en un centre catòlic de La Salle, tal com ha recollit EL PERIÓDICO.