Presumpte blanqueig de capitals

El jutge del cas Pujol reclama més dades a Andorra malgrat haver acabat la instrucció

  • El magistrat sol·licita informació bancària d’un imputat i d’una fundació implicada en la trama

Jordi Pujol i el seu fill Jordi Pujol Ferrusola a l’Hotel Majestic el 2009.

Jordi Pujol i el seu fill Jordi Pujol Ferrusola a l’Hotel Majestic el 2009. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El procés contra la família de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, per la fortuna oculta a Andorra es va acabar fa mesos i s’espera que es fixi el judici a l’Audiència Nacional. No obstant, queden serrells pendents i encara s’estan practicant diligències judicials per aclarir l’entramat. És el cas de dues comissions rogatòries al país veí les respostes de les quals no han arribat i que el jutge d’instrucció Santiago Pedraz, a petició de la fiscalia, ha reclamat. El togat torna a sol·licitar dades bancàries d’un presumpte testaferro de Jordi Pujol Ferrusola i d’una fundació suposadament utilitzada per ocultar fons.

El jutge sosté en la interlocutòria, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que entre la documentació remesa per les autoritats d’Andorra arran de les nombroses comissions rogatòries internacionals (auxili judicial) acordades no consta la recepció de la informació sol·licitada en aquests dos casos. Pedraz admet així la petició de la fiscal Belén Suárez, que s’encarrega de l’assumpte, per reclamar aquestes dades. «Les diligències ara interessades resulten pertinents, necessàries i proporcionades a les finalitats d’aquesta instrucció» i a l’«esbrinament dels fets», relata la resolució. En el cas que arribi la documentació reclamada, la fiscalia podria demanar la seva incorporació a la causa en el judici. 

D’aquesta manera, el togat torna a sol·licitar a les autoritats d’Andorra que requereixin a les entitats financeres Andbank, Crèdit Andorrà, Banc de Sabadell d’Andorra i Banca Privada d’Andorra informació sobre els comptes oberts en els quals figuri com a titular, apoderat o una altra vinculació Francesc Robert Ribes, l’exdirector de la televisió andorrana, que els investigadors vinculen amb Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’expresident català. Quan se’l va citar com a investigat, el jutge va descriure l’«estreta col·laboració» que va mantenir Robert Ribas «en l’estratègia d’ocultació i blanqueig de capitals fora d’Espanya» amb el primogènit de l’exmandatari català, així com en «la repatriació de fons». El jutjat va apreciar moviments sospitosos de fons entre dipòsits bancaris de Ribes. La fiscalia sol·licita tres anys de presó per a Robert Ribes, que en les seves declaracions va defensar la licitud dels seus negocis.

La fundació panamenya

La segona petició del jutge Pedraz va dirigida a l’entitat Morabanc (abans Banc Internacional d’Andorra). En concret, requereix que se li remeti tota la documentació disponible d’un compte del qual és o va ser titular la Fundació Paty: els seus titulars o autoritzats, targetes bancàries, ordres d’ingressos, transferència i saldos. En una comissió rogatòria d’Andorra anterior s’apuntava a l’existència d’aquesta entitat panamenya, en la qual figura com a principal beneficiari un altre dels fills de l’expresident català, Josep Pujol Ferrusola.

Notícies relacionades

Segons un informe de l’UDEF de la Policia Nacional incorporat a la causa, en la direcció de la Fundació Paty figura una societat panamenya, Gesfund INC, en la qual hi havia com a apoderades persones vinculades a òrgans socials de dues entitats andorranes. Els investigadors afirmen que en el compte de la fundació a Morabanc, el beneficiari del qual era Josep Pujol Ferrusola, es va comptabilitzar l’abonament mitjançant transferència realitzada el setembre del 2003 de 600.000 euros, quantitat l’origen de la qual rau en el compte que ell mateix tenia al banc andorrà Adbank.

La fiscalia assenyala en el seu escrit d’acusació que els fons dels quals va disposar en les dues entitats van ser ocultats per Josep Pujol Ferrusola en la Declaració Tributària Especial (DTE) i «en el curs de l’actuació d’inspecció i de comprovació». La mateixa acusació pública va reconèixer quan va entregar la seva qualificació, el maig del 2021, que es desconeixia «l’import dels fons d’aquesta fundació i el seu origen, estant pendent el compliment d’una comissió rogatòria expedida a les autoritats judicials andorranes». Per això ara es torna a requerir les dades per acabar de completar la informació sobre aquest assumpte.