Majoria absoluta

El Govern s’assegura la reforma laboral amb el ‘sí’ del PDECat i UPN

Bel defensa que veu aspectes «positius» en la norma i titlla d’irresponsable no recolzar-la per la inestabilitat que es generaria

L’Executiu lliga el recolzament de 176 diputats pels 173 que hi votaran en contra, entre els quals els d’ERC, el PNB i EH Bildu

El Govern s’assegura la reforma laboral amb el ‘sí’ del PDECat i UPN

Javier Lizón / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PDECat i UPN votaran a favor de la reforma laboral. A poques hores que el Congrés debati el pacte a què van arribar la patronal i els sindicats, el Govern ha aconseguit lligar els quatre ‘sís’ postconvergents i els dos navarresos, consolidant 176 recolzaments, pels 173 vots que té en contra. Majoria absoluta, per tant. El suport de les dues formacions, que ja s’esperava per part de l’Executiu, permetrà l’aprovació de la norma amb el suport de Ciutadans i altres partits minoritaris.

Pràcticament en el temps de descompte, els dos partits s’han decantat per recolzar la reforma laboral. Els primers de pronunciar-se aquesta tarda han sigut els postconvergents que, després d’una reunió de la seva Executiva, deixaven en mans del grup parlamentari la decisió final. «La proposta que tenim sobre la taula és una proposta que incorporava el nostre programa electoral: modificar la reforma laboral del 2012 a partir del diàleg amb els interlocutors socials. [...] Això és un element capital, significatiu», ha dit el portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel. Tot i que ha dit que no està d’acord amb tota la norma, ha assenyalat que veu «positius» molts dels aspectes que es modifiquen, com la prevalença del conveni sectorial davant el de les empreses o la ultraactivitat dels convenis.

A més, ha reivindicat que hi ha molts altres aspectes de la reforma que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy el 2012 que seguiran vigents i amb els quals estan d’acord, com ja van expressar aquell any al recolzar la norma al Congrés. «La reforma del 2012 no ha sigut tan perversa com alguns han intentat fer creure al llarg dels últims anys», ha apuntat. 

Les seves raons

«L’única formació que va votar l’anterior reforma laboral i votarà l’actual som nosaltres i l’únic diputat que la va votar i la votarà seré jo i soc coherent, el que no es pot entendre és la posició absolutament demagògica del PP, irresponsable d’un partit que pretén governar», ha assenyalat Bel.

En aquest sentit, ha denunciat que la no aprovació de la reforma laboral seria «un cop mortal al diàleg social, sense precedents;» una «inestabilitat absoluta del mercat laboral en ple procés de recuperació econòmica»; i l’«incompliment dels compromisos del conjunt de l’Estat espanyol en el marc de la UE i, conseqüentment, paralitzaria l’entrega dels fons europeus». Després d’argumentar a consciència el sentit del seu vot, Bel ha apuntat que «confia» que aquest dijous la reforma laboral tiri endavant.

Responsabilitat

El president d’UPN, Javier Esparza, també ha assegurat que donarà el ‘sí’ a la reforma per «convenciment» i «responsabilitat d’estat». «El més còmode era votar ‘no’. Però era imprescindible votar ‘sí’ per portar prosperitat», ha sentenciat en roda de premsa, abans d’assenyalar que «si aquesta reforma no s’aprova, perd Espanya». Un missatge molt similar al llançat per Bel. A més, en la mateixa línia, ha insistit que la UE «va posar com a condició perquè arribessin una part dels fons aprovar aquesta reforma i fer-ho de forma pactada amb la patronal i els sindicats», que han arribat a un acord «de mínims però suficient per millorar l’ocupabilitat i el nostre mercat de treball», ha afegit.

Notícies relacionades

«Sense el recolzament d’UPN, no s’aprovaria, i posaríem en risc l’arribada dels fons de la Unió Europea, que ens han de servir per fer front a la recuperació econòmica, i llançaríem per la borda un acord històric entre els sindicats més representatius d’aquest país i la patronal», ha acabat dient.

Els últims suports

Després de més d’un mes de negociacions i amb el rebuig d’ERC, el PNB i EH Bildu sobre la taula, el Govern de coalició sembla haver trobat una majoria alternativa. Davant les exigències dels socis habituals de l’Executiu, Ciutadans, el PDECat, Més País, UPN, Compromís, Terol Existeix, el PRC, Coalició Canària, i Nova Canàries, donaran el ‘sí’ al reial decret que va aprovar el Consell de Ministres el 28 de desembre sense introduir cap canvi.