Les claus del periple al Parlament

Borràs, entre el simbolisme i l’acatament a la Junta Electoral

  • L’independentisme intenta exhibir un pols a la JEC per l’escó de Juvillà malgrat haver assumit el cessament del diputat de la CUP

Borràs, entre el simbolisme i l’acatament a la Junta Electoral

ACN

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, esgotarà el termini per retre comptes davant la Junta Electoral Central (JEC) sobre les mesures que hagi pres en compliment de la retirada de l’escó al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà. Divendres haurà de reportar la seva actuació i dilucidar si acata o desobeeix l’òrgan administratiu. La JEC considera ferma la suspensió decideixi el que decideixi després el Tribunal Suprem (TS) sobre les mesures cautelars i la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabilita durant sis mesos Juvillà per no retirar llaços grocs del seu despatx a la Paeria de Lleida el 2019.

Mentrestant, l’independentisme esprem totes les vies al seu abast per evitar una «inhabilitació exprés» com la de l’expresident Quim Torra, i Borràs cavil·la fórmules –algunes, revestides de simbolisme– per intentar evitar o, almenys, aparentar, que actua de manera diferent al seu predecessor, Roger Torrent, que va acabar acatant la JEC. Aquestes són les claus del periple parlamentari

Diputat sense sou

La JEC va emetre el 27 de gener una resolució que confirmava el seu pronunciament del 20 de gener i que desposseïa Juvillà de les seves funcions. Malgrat que l’independentisme reivindica que continua sent diputat, el cos funcionarial del Parlament dona per perduda l’acta del cupaire al tenir les credencials de la nova parlamentària per Lleida en la seva possessió. De fet, ja li han comunicat verbalment que no cobrarà la nòmina aquest febrer. Tampoc ho farà la seva assessora, l’exdiputada Maria Sirvent, ja que el seu càrrec està vinculat directament al seu company de files. Fonts oficials de la Cambra neguen que se’ls hagi donat de baixa, però els funcionaris, encarregats d’elaborar les nòmines, no poden desatendre la seva tasca perquè estarien incorrent en un possible delicte de malversació, tret que sigui Borràs la que assumeixi directament les seves funcions, els inhibeixi i es faci càrrec de les eventuals conseqüències judicials. 

Substitució a la Mesa

La Mesa de dimarts es va celebrar sense Juvillà, ja que no va poder assistir a causa d’una prova mèdica relacionada amb el càncer que pateix, i la trobada no es va ajornar a dimecres. La CUP es va quedar sense representació al no poder substituir-lo, per la qual cosa va acabar decidint que el millor era rellevar-lo i proposar al ple que Carles Riera assumeixi la secretaria tercera, sense que això impliqui deixar la seva acta de diputat. Al no assistir-hi, Juvillà no compromet els acords presos, almenys, per ara, ja que les actes es firmen al començament de la Mesa de la setmana següent. Tampoc hi ha hagut cap ple, ni ha assistit a cap comissió, així que, de facto, no hi ha hagut desacatament a la JEC en aquest sentit. Cal veure si Juvillà demana la delegació del seu vot a l’hemicicle per malaltia o si sol·licita una baixa mèdica, fet que posaria la Mesa en la complicada tessitura d’avalar-lo o deixar-lo sense efecte. Si el blinda com a diputat i li permet votar, un tribunal podria anul·lar els acords que es prenguin en la sessió plenària i obrir una causa judicial per desobediència contra la Mesa.

Unitat en disputa

Malgrat la pretesa imatge d’unitat independentista, la desunió plana en tot l’embolic. Borràs va plantejar la suspensió de l’activitat parlamentària, una cosa que, segons el parer dels lletrats, podia incórrer en conseqüències judicials al no tenir empara dins del reglament. ERC i la CUP van exhibir el seu recel, van demanar acotar al mínim aquest fre i vincular-lo a la sessió de la comissió de l’estatut dels diputats que se celebrarà aquest dijous. Davant la impossibilitat de tirar endavant la proposta, Borràs va acabar entonant una declaració en què «proposava» als diputats independentistes no acudir a les comissions sense que això impliqui que es paralitzi tota l’agenda ni la maquinària funcionarial. L’objectiu era simbolitzar que el Parlament protestava, que Borràs plantava cara. ERC veu com la presidenta constata que el seu marge de maniobra és curt i dona per fet que acabarà actuant com Torrent i la CUP lliura un pols paral·lel amb la presidenta, perquè deixa a les seves mans la decisió de desposseir de la seva acta Juvillà, ja que aquest no pensa renunciar-hi.

El Parlament contra la JEC

La CUP es va guardar un as a la màniga en el cas Torra que ara fa servir al màxim. L’estratègia és entrar en competència amb la JEC acollint-se a una sentència del TS que assenyala que l’òrgan administratiu es va imposar per «inacció» de la Cambra. El 23 de desembre el ple va aprovar –amb l’abstenció del PSC i els comuns– un dictamen de la comissió de l’estatut dels diputats que defensava que Juvillà continuava sent parlamentari, i el 25 de gener va aprovar interposar un recurs amb petició de mesures cautelars al Suprem. La JEC va ignorar aquests pronunciaments i es va reafirmar en la seva posició. Malgrat que la JEC dona per ferma la seva resolució, l’independentisme pretén aprovar aquest dimecres un altre dictamen que torni a insistir que Juvillà manté les seves funcions i que es voti de nou en el ple. Però en aquesta ocasió ja no comptaran amb els socialistes, que demanen que s’executi l’ordre. El que pretén l’independentisme és guanyar temps i que sigui el TS que desempati entre la JEC i el Parlament, al·legant que l’òrgan administratiu està actuant com un tribunal. Tot això haurà de ser reportat per Borràs, com a màxim, aquest divendres.