Després de l’ordre de la JEC

El Parlament assumeix el cessament de Juvillà malgrat la gesticulació de Borràs

  • Les maniobres de la presidenta accentuen els recels a ERC i la CUP i xoquen amb el cos funcionarial

El Parlament assumeix el cessament de Juvillà malgrat la gesticulació de Borràs
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Laura Borràs busca simbolitzar que no corre la mateixa sort que el seu predecessor, Roger Torrent, a l’acabar acatant l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que arrabassa l’escó a un diputat abans que la seva sentència a inhabilitació per desobediència sigui ferma. Però igual com el llavors president, Quim Torra, el cupaire i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, té el seu cessament confirmat per la via administrativa, tot i que el Tribunal Suprem no hagi convertit la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en ferma ni s’hagi pronunciat sobre la petició de mesures cautelars. I, en el mentrestant, abunden les maniobres de gesticulació política que xoquen amb el cos funcionarial del Parlament, que no desobeirà i que dona per perduda l’acta del cupaire al tenir les credencials de la nova parlamentària per Lleida en la seva possessió.

La presidenta de la Cambra catalana té fins divendres per informar la JEC de les mesures que hagi pres en compliment del seu dictamen. Una resolució que ja deixava Juvillà sense funcions des del 20 de gener i que l’òrgan administratiu va ratificar el 27 de gener. El cupaire va cobrar la nòmina del mes passat sencera, però els serveis jurídics li van comunicar verbalment, tant a ell com a la seva assessora Maria Sirvent, que aquest mes ja no quedaven subjectes a la retribució del Parlament, tot i que fonts oficials de la Cambra ho neguen. Altrament, la Cambra podria incórrer en un delicte de malversació. 

Recels a la Mesa

Però malgrat tot això, Borràs es va plantar en la reunió de la Mesa amb la proposta de «suspendre tota l’activitat parlamentària» fins a aclarir quines fórmules es podien activar en defensa de l’escó de Juvillà. Una Mesa a la qual l’afectat no va acudir impedit per un problema de salut que el mantindrà allunyat de les seves funcions –la CUP preveu rellevar-lo en l’òrgan parlamentari, sense renunciar a la seva acta– que es va convertir en un xoc a diverses bandes: d’una banda, el PSC alertant que no podia decretar el tancament; d’una altra, ERC (i la CUP, des dels passadissos) demanant que aquest «acte de protesta» s’acotés a no més de 24 o 48 hores; i, finalment, els lletrats, que van advertir Borràs de la falta d’empara en el reglament per portar a terme les seves intencions i de les possibles conseqüències judicials. L’embolic va acabar amb un breu acord en què es «proposava» frenar la quotidianitat del Parlament, instant els grups que desconvoquessin les comissions previstes a l’agenda fins dijous, quan es preveu la cita de la comissió del diputat perquè l’independentisme avali un nou dictamen en defensa de Juvillà per plantar cara a la JEC. Una comissió, al seu torn, que canvia de mans dins de Junts i passa de David Saldoni a Jaume Alonso-Cuevillas

L’acta de Juvillà

Notícies relacionades

Borràs va entonar una declaració al costat d’altres membres de la Mesa i la diputada Dolors Sabater en què va carregar contra les ingerències de la JEC. Malgrat que la voluntat era una fotografia conjunta, el relat als passadissos distava molt d’això perquè ERC veu com Borràs constata que el seu marge de maniobra és curt i dona per fet que acabarà actuant com Torrent i la CUP lliura un pols paral·lel amb la presidenta, perquè deixa a les seves mans la decisió de desposseir de la seva acta Juvillà, ja que aquest no hi pensa renunciar. De cara a la galeria, diguin el que diguin els lletrats, els funcionaris i l’oposició, sí que defensen que el cupaire continua sent diputat, tot i que el substituiran pròximament en la Mesa pel seu problema de salut. Això també aparca, almenys uns dies, un altre conflicte: que si Juvillà vota o firma documentació, pugui ser impugnada. I a això atribueixen el fet que, segons diverses fonts, la Mesa d’aquest dimarts se celebrés sense ell i no es passés a dimecres com havia sol·licitat la CUP. S’ha de veure què passarà quan Juvillà reclami la delegació del seu vot per malaltia o acollir-se a una possible baixa mèdica.

Els socialistes exigeixen que es compleixi amb el que diu la JEC. Tant ells com la resta de l’arc parlamentari no independentista es van desmarcar de la pretesa paràlisi del Parlament, una maniobra que van atribuir al marc del simbolisme.