Crisi internacional

El Govern central modula el discurs sobre Ucraïna per evitar que s’escampi la por

Preocupació a l’Executiu perquè els ciutadans percebin que Europa o Espanya està abocada a un conflicte armat a l’Est

El ministre d’Exteriors nega que s’estigui plantejant l’enviament de tropes i retreu a l’oposició que intenti «angoixar» i «confondre» els espanyols

El Govern central modula el discurs sobre Ucraïna per evitar que s’escampi la por

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Ministeri d’Exteriors ha assumit el relat públic sobre la posició espanyola en el conflicte entre Rússia i Ucraïna, després de diversos dies de vaivens, que, reconeix el Govern, podrien haver inquietat l’opinió pública. Tant l’anunci que Espanya avançava la sortida d’una fragata de l’Armada al mar Negre, en un context d’absoluta incertesa, com la irada reacció d’Unides Podem i la seva resurrecció del ‘No a la guerra’.

Fonts del Govern admetien ahir que, tot i que la situació a la zona és «preocupant», amb prop de més de 100.00 soldats russos desplegats per a una possible invasió d’Ucraïna, «no es pot» transmetre als ciutadans que Europa i Espanya són a les portes d’un conflicte armat. Perquè, expliquen, es tracta d’un procés amb diverses fases. El primer, el que es viu en aquests moments, el del diàleg i la diplomàcia. El segon, si aquesta etapa no dona resultat, el de les sancions econòmiques de la UE a Rússia.

L’Executiu està fent els últims dies un exercici d’explicació per rebaixar el temor dels espanyols, que podria haver-se disparat des de la setmana passada, i en aquest propòsit s’emmarca la compareixença del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ahir al Congrés, que, a més, va demanar als grups polítics que evitin «confondre» i «angoixar» els ciutadans amb la possibilitat d’una guerra.

Control d’exteriors

La Moncloa ha delegat a Exteriors tota la resposta política a la crisi i, des d’aquest Ministeri s’ha unificat el missatge. Primer va ser necessari que cessés l’enfrontament intern entre els socis de coalició, una cosa que es va aconseguir gràcies als contactes mantinguts entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i, en un altre pla, entre el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra.

A les portes del començament de la campanya electoral a Castella i Lleó, Unides Podem va amplificar el seu rebuig d’incrementar la implicació d’Espanya en l’OTAN, aprofitant l’anunci de Margarita Robles de la marxa de la fragata i la pròxima participació de caces en missió de policia aèria a Bulgària, dues accions que ja estaven prèviament compromeses. Fonts de l’Executiu reconeixien ahir que la manera com la ministra de Defensa va fer públiques aquestes dues circumstàncies no va ser les més adequada.

«País de pau»

Ahir la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va destacar que Espanya «és un país de pau» i el ministre Bolaños va assegurar: «Tots apostem per la diplomàcia, tots volem evitar el conflicte i tots estem [...] en el ‘no a la guerra’». La conseqüència evident que aquest nou incendi entre el PSOE i Unides Podem està sufocat és que ahir no hi va haver crítiques del portaveu morat al ministre d’Exteriors durant la seva compareixença.

Notícies relacionades

Amb aquest assumpte desactivat de moment, Albares va concentrar ahir els seus esforços a reclamar la unitat dels grups polítics, en línia amb la cohesió de l’OTAN i de la Unió Europea. Va explicar que la postura espanyola es regeix «per les 4 des: diplomàcia, desescalada, distensió i dissuasió». Una idea que va repetir ahir constantment, en diferents formulacions. En aquest sentit, va qüestionar durament que la diputada del PP, Valentina Martínez, al·ludís a un possible enviament de tropes a Espanya perquè «no estem en aquest escenari, ningú ho està plantejant». «No intenti confondre els espanyols» o «fomentar la seva angoixa» perquè la posició del Govern és que «prevalgui el diàleg». «L’escenari bèl·lic no és a sobre la taula i és el que volem evitar», va remarcar.

Aquest és un retret que va fer també a altres grups polítics. Vox li va reclamar la «importància» de «no traslladar» als ciutadans que «ens estem situant» en un conflicte armat «irremeiable». A altres partits com ERC, que va demanar la retirada dels efectius militars que el nostre país té a la zona a les missions de l’OTAN, els va explicar que són «pacífiques» i que «Espanya hi participa des de fa anys». Aquest és un tema que va tornar a tocar diverses vegades. «No es pot alarmar injustificadament els espanyols», va repetir. «No es fa res que no estigui previst». «No estem en un escenari de guerra».