Procés judicial

La Fiscalia creu que Neurona no justifica la declaració del ‘Pollo’ Carvajal

La fiscal Lorena Álvarez Taboada recorda que l’objecte de la investigació «no és una auditoria de totes les accions fetes per Podem i Neurona»

La Fiscalia creu que Neurona no justifica la declaració del ‘Pollo’ Carvajal
3
Es llegeix en minuts

La fiscal Lorena Álvarez Taboada ha presentat un escrit a l’Audiència Provincial de Madrid en què rebutja que l’excap de la temuda Direcció General Sectorial d’Intel·ligència Militar (DGCIM) de Veneçuela Hugo Armando Carvajal, conegut amb l’àlies del ‘Pollo’, declari com a testimoni en el cas en què s’investiguen els pagaments de Podem a la consultora política mexicana Neurona. Així consta en un escrit de 5 de gener, a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’, en què la representant del ministeri públic desestima les al·legacions i el recurs que Vox va presentar contra la decisió del jutge Juan José Escalonilla de rebutjar la compareixença de l’exgeneral del país sud-americà: «No determinen de cap manera la necessitat de la testifical referida o la pràctica de diligències respecte a Juan Carlos Monedero», diu de forma textual aquest escrit de la fiscal.

D’aquesta forma, el ministeri fiscal s’oposa al recurs que va interposar Vox perquè prestés testimoni l’exgeneral veneçolà, que es manté reclòs a la presó d’Estremera (Madrid) a l’espera de la seva extradició als Estats Units.

«L’objecte d’aquest procediment no és una auditoria de totes les accions portades a terme per Podem, Neurona o els investigats, sinó exclusivament del contracte de Neurona amb Podem en unes eleccions concretes», completa el document, que es refereix a l’acord pel qual la formació d’esquerra va abonar 363.000 euros a la consultora mexicana pels treballs que va realitzar en les eleccions d’abril del 2019.

«Una investigació prospectiva»

En el mateix sentit la fiscal recorda que, tal com ha establert el Tribunal Suprem, l’existència d’uns fets merament sospitosos no justifiquen l’obertura d’un procés penal: «És a dir, una investigació prospectiva, sense aportar cap indici objectiu», diu Álvarez Taboada, que lamenta que Vox només fonamenti la pertinència de la declaració de Carvajal amb notícies de premsa digital, que a més reprodueixen arguments que ja van ser desestimats pel jutge Escalonilla.

Les autoritats de Washington reclamen l’extradició de l’exgeneral veneçolà per la seva presumpta participació en una conspiració narcoterrorista en què haurien participat el clan de narcos de Los Soles; el grup terrorista de les FARC, i diversos dirigents del Govern de Veneçuela, entre els quals es trobarien l’actual president, Nicolás Maduro, l’exvicepresident Diosdado Cabello i ‘el Pollo’ Carvajal.

No va ser simulat

El rebuig d’Álvarez Taboada a què Carvajal declari com a testimoni es produeix dies després que aquesta mateixa fiscal presentés un escrit el 3 de gener davant el jutge Escalonilla en què descartava de forma definitiva que el contracte de Neurona amb Podem fos simulat, tal com van avançar ‘El País’ i Europa Press. El ministeri públic considera acreditat que la consultora mexicana va traslladar a Espanya alguns dels seus empleats per ajudar amb la campanya i que va executar treballs encarregats per la formació morada.

Notícies relacionades

D’aquesta forma, la Fiscalia rebutjava la principal tesi del jutge Escalonilla, que considera que el contracte que justificava el pagament de 363.000 euros era en realitat una simulació que «no va obeir a prestació de cap servei». A més, considerava que aquesta presumpta simulació tenia com a finalitat «desviar els diners pagats» a la societat mexicana Creative Advice Interactive.

Precisament, l’Audiència de Madrid ja ha reprès Vox per qüestionar la imparcialitat del jutge Escalonilla: «Aquest tribunal està esgotat de reiterar que les parts no poden exercir el seu dret als recursos d’apel·lació contra la decisió de l’instructor per qüestionar la seva imparcialitat i objectivitat en la investigació», especifica una interlocutòria del 13 de desembre de la secció 30 en què es rebutjava la intenció de la formació de Santiago Abascal que s’aportessin a la causa, sense cap distinció, tots els correus electrònics de Juan Carlos Monedero.