Tribunals

Inhabiliten durant cinc anys l’alcaldessa d’Alcorcón

El Jutjat Mercantil número 6 de Madrid considera Natalia de Andrés responsable subsidiàriament de portar a la insolvència l’Empresa Municipal de Gestió Immobiliària

Inhabiliten durant cinc anys l’alcaldessa d’Alcorcón
2
Es llegeix en minuts

El Jutjat Mercantil número 6 de Madrid ha condemnat l’actual alcaldessa d’Alcorcón, Natalia de Andrés (PSOE), a cinc anys d’inhabilitació per administrar béns aliens de titularitat pública o privada al considerar-la responsable, subsidiàriament, de portar a la insolvència l’Empresa Municipal de Gestió Immobiliària d’Alcorcón (Emgiasa).

En aquesta mateixa causa, a més de l’actual regidora, també han sigut condemnats a 10 anys d’inhabilitació per administrar béns aliens de titularitat pública o privada l’exalcalde socialista Enrique Cascallana i set persones més que formaven part del Consell d’Administració d’Emgiasa el 2010.

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el jutge també inhabilita De Andrés i la resta de membres a «representar o administrar qualsevol persona pública o privada, exercir el comerç o tenir càrrec o intervenció administrativa o econòmica en companyies mercantils o industrials, de forma i titularitat pública o privada».

A més, el jutge també la condemna a la pèrdua de «qualsevol dret que tingués com a creditora concursal contra la massa», així com a la «devolució a la massa dels béns o drets que pogués haver obtingut indegudament del patrimoni del deutor o que hagués rebut de la massa».

Així mateix, la condemna de manera mancomunada a la «cobertura de la totalitat del dèficit concursal comptable per crèdits concursals i contra la massa».

Els fets es remunten a l’etapa de Cascallana al capdavant de l’Ajuntament d’Alcorcón, durant la qual l’actual alcaldessa, com a regidora d’Urbanisme, formava part del Consell d’Administració d’Emgiasa, l’empresa pública de vivenda del municipi, que actualment està en concurs de creditors.

La fiscalia entenia que la situació de fallida a què va arribar l’empresa pública posteriorment va ser conseqüència directa d’una gestió «culposa» quant a la construcció de les diferents fases del Centre de Creació de les Arts d’Alcorcón (CREAA) i a les relacions comercials amb Gesmansur respecte a l’execució del Pla Municipal de Vivenda d’Alcorcón.

En concret, el jutge entén com a «culposa» la decisió de repartir dividends (16,1 milions) i el traspàs a ‘reserves voluntàries’ del benefici registrat de 19,4 milions, sabent que el consell d’administració havia de fer front als pagaments (114 milions d’euros) de la construcció del CREAA.

Notícies relacionades

D’altra banda, també posen en dubte les relacions comercials que Emgiasa va mantenir amb Gesmansur, ja que, segons el fiscal, «no estaven emparades en una contractació administrativa vàlida, ja que es va prescindir de manera total i absoluta dels tràmits administratius legalment previstos».

Des de l’ajuntament han evitat pronunciar-se de moment sobre aquesta sentència, contra la qual es pot presentar recurs d’apel·lació en el termini de 20 dies, mentre que el portaveu del PP a l’Assemblea de Madrid, Alfonso Serrano, ha assenyalat que De Andrés «no es pot mantenir ni un minut més com a alcaldessa».