Tribunals

L’expropietari de Vitaldent nega tenir relació amb els títols falsificats

La Fiscalia sol·licita quatre anys de presó per un delicte de falsificació de document oficial, així com 20.000 euros d’indemnització a cadascun dels alumnes perjudicats, ja que és el preu que van pagar per la formació

L’expropietari de Vitaldent nega tenir relació amb els títols falsificats
2
Es llegeix en minuts

L’expropietari de Vitaldent, Ernesto Colman, ha negat davant el tribunal que participés en l’expedició de títols falsificats i ha assegurat que no va tenir constància d’irregularitats fins després de la seva firma, detallant que les relacions amb la Universitat de Còrdova les va mantenir l’Institut IFACE, que ell va contractar.

L’Audiència Provincial de Madrid ha iniciat aquest dimarts el judici contra l’examo de les clíniques Vitaldent per presumptament falsificar títols de postgrau universitari de vuit alumnes en el curs 2013-2014, en els quals figurava l’anagrama de la Universitat de Còrdova, que no obstant no els reconeix.

Per això la Fiscalia sol·licita quatre anys de presó per un delicte de falsificació de document oficial, així com 20.000 euros d’indemnització a cadascun dels alumnes perjudicats, ja que és el preu que van pagar per aquesta formació.

Segons explica la Fiscalia en el seu escrit d’acusació, la causa va dirigida tant a l’empresari uruguaià com a les empreses Formació Vital i Open Dent, encarregades d’explotar les clíniques de Vitaldent a Espanya.

El Ministeri Fiscal sosté que l’empresari, com administrador únic de Formació Vital, va celebrar un contracte de formació amb IFACE (Institut de Formació, Activitats Complementàries i Esdeveniments) per impartir un curs de postgrau en cirurgia, periodòncia, implantologia i prostodòncia, que va ser impartit pel Centre d’Estudis, Superiors (CES) Vitaldent i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Colman ha precisat en el judici que «posteriorment es va contractar IFACE per aconseguir un conveni de col·laboració amb la Universitat de Còrdova», ja que volien sumar al curs una universitat que impartís estudis de medicina, ja que la Politècnica no oferia ensenyament en la branca sanitària.

L’empresari ha declarat que el títol «sempre ha tingut validesa jurídica i acadèmica amb la Politècnica de Catalunya» i que no va ser fins al 2015, una vegada ja firmats els diplomes, quan van tenir constància de les irregularitats amb la universitat cordovesa.

Màster de 20.000 euros

Ha afirmat que la formació addicional vinculada a la Universitat de Còrdova era «gratuïta i voluntària» i que els 20.000 euros que costava el màster, per als quals es va donar un préstec als vuit alumnes, corresponien únicament al curs avalat per la Politècnica de Catalunya, de dos anys de durada.

D’altra banda, tres alumnes afectats han declarat que no va ser fins al segon any del màster quan se’ls va informar de la possibilitat de realitzar el curs complementari amb la universitat andalusa i han confirmat que no se’ls va cobrar res per ell.

Un d’ells, que ja exercia com a cirurgià en una clínica de Vitaldent, ha explicat que va començar a sospitar de la validesa del diploma després que membres de l’Escola d’Odontòlegs de Còrdova l’alertessin de possibles irregularitats, motiu pel qual els alumnes van començar a investigar.

Notícies relacionades

També han manifestat que les classes que s’impartien al CES Vitaldent eren «caòtiques, improvisades i sense un ordre lògic» i que cap dels títols que van rebre, el de la Politècnica de Catalunya i el de la Universitat de Còrdova, els ha servit per trobar feina.

Aquesta no és la causa principal que afecta Ernesto Colman, ja que el mes de desembre passat l’Audiència Nacional va reobrir el procediment perquè pugui obrir-se judici contra l’empresari i mig centenar de persones pel presumpte frau de les clíniques d’aquest grup.