Contra la prohibició d’Ayuso

Un jutge permet a CCOO comptar amb espai al Zendal de Madrid per a la seva activitat sindical

La Conselleria de Sanitat va prohibir l’accés als delegats sindicals a les instal·lacions de l’hospital de pandèmies

Un jutge permet a CCOO comptar amb espai al Zendal de Madrid per a la seva activitat sindical
2
Es llegeix en minuts

Una resolució dictada pel titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Madrid declara que la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha vulnerat el dret fonamental a la llibertat sindical a l’Hospital Infermera Isabel Zendal per impedir l’accés al centre i no proporcionar els mitjans necessaris als i les delegades sindicals i de prevenció de riscos laborals de Comissions Obreres (CCOO) per desenvolupar la tasca que tenen encomanada. L’Administració autonòmica haurà d’abonar, a més, les costes del procés.

La sentència, de la qual ha informat aquest dilluns l’organització sindical, obliga el SERMAS que la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO de Madrid disposi partir d’ara d’un local sindical propi i diferenciat, dotat dels mitjans materials necessaris i adequats per poder portar a terme l’exercici de les funcions de representació sindical i com a delegats de prevenció de riscos laborals, incloent-hi l’accés a totes les dependències.

 La resposta judicial obeeix a una demanda presentada per CCOO Sanitat Madrid el 26 de març contra la decisió del Govern d’Isabel Díaz Ayuso d’impedir la realització de les funcions sindicals i de representació a l’Hospital Zendal. Això contravenia, segons els sindicats, els acords arribats a la taula sectorial els dies 29 de gener i 4 de febrer d’aquest any.

En els seus fonaments jurídics, la sentència reconeix aquests acords i afirma que la proposta realitzada pel sindicat per desenvolupar les tasques de prevenció de riscos laborals es va fer en temps i forma, i malgrat això la direcció de l’hospital va impedir l’accés dels sindicalistes a les dependències del centre. 

Local diferenciat per a cada sindicat

Així mateix, la sentència adverteix que no es va complir amb l’acord de posar a disposició de cadascun dels cinc sindicats de la Taula Sectorial un local diferenciat, facilitant únicament dos locals compartits en un soterrani del macrohospital, de molt difícil accés als professionals del centre.

Per a la seva argumentació, el magistrat-jutge s’empara amb la Constitució, en convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT); en la llei orgànica de llibertat sindical (LOLS), i en la jurisprudència dictada pel Contenciós Administratiu i el Tribunal Suprem. Per això, desestima la pretensió d’inadmissibilitat del Govern regional i obliga a facilitar l’accés als treballadors sindicats.

Resposta de la conselleria

Notícies relacionades

Des de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, consultada per ‘El Periódico de España’, indiquen que analitzaran la resolució judicial «en la seva totalitat per valorar-ne l’abast». A més, expliquen que els sindicats amb representació a la Taula Sectorial de Sanitat (CCOO, UGT, CSIT UP, AMYTS i SATSE) tenen a la seva disposició dos locals sindicals en aquest aquest centre hospitalari des que es va inaugurar. 

Així mateix, afegeixen des del departament que dirigeix Enrique Ruiz Escudero, només els delegats de prevenció de riscos laborals d’aquests cinc sindicats representats a la Taula Sectorial poden accedir a les zones d’hospitalització del centre, segons va determinar la Inspecció de Treball després d’una reclamació del CSIT Unió Professional.