Conflicte per la llengua

El Govern assumeix la responsabilitat de no fer complir amb el 25% en castellà a l’escola

  • Aragonès assevera a Vic que els docents han d’estar «tranquils» perquè serà l’Executiu que corri amb els riscos «polítics i jurídics»

  • El president exigeix a Pedro Sánchez que es posicioni al costat de l’escola catalana

2
Es llegeix en minuts
ACN

El president Pere Aragonès ha garantit aquest dissabte als docents catalans que serà el seu Govern el que assumirà «la responsabilitat política, jurídica i d’actuar en defensa del model d’escola catalana», en perill, segons l’Executiu català, per la sentència judicial que obliga les escoles a fer un 25% de les classes en castellà. Una cosa que el mateix Aragonès ha titllat de «155 educatiu» i d’«intent de trencar el consens al voltant d’un model d’èxit», com és l’utilitzat a Catalunya des del restabliment de la democràcia i de les institucions d’autogovern.

Com ja fes divendres, via Twitter, després que els tribunals donessin dos mesos de termini al Govern per ordenar el compliment de la sentència, Aragonès ha asseverat a Vic que el seu Gabinet «defensarà el català amb totes les eines al seu abast». «Els docents han de saber que tenen el Govern català al seu costat», va afegir per reiterar que treballarà «perquè les famílies, alumnes i mestres tinguin la màxima seguretat jurídica».

El president ha detallat que amb el termini obert per presentar preguntes tenen «l’oportunitat» de fer efectiva aquesta defensa. Preguntat per si el Govern es planteja desobeir la sentència del TSJC, Aragonès va replicar que «no es tracta d’obeir o desobeir, sinó de defensar el model». «Això es fa jurídicament, tenim els arguments jurídics i legals per fer-ho», ha afirmat.

La Generalitat, així que el Tribunal Suprem no va acceptar el recurs de la Generalitat contra la sentència del TSJC sobre aquest 25% en castellà, el que tancava el camí judicial, ja va anunciar que no admetria canvis en el sistema d’immersió lingüística i, és més, incrementarà les inspeccions a les escoles catalanes per controlar que es compleix el model educatiu i s’imparteixen en català totes les classes previstes.

Context al·lèrgic

Això sí, ha admès que «el context no és fàcil» per tal com davant tenen «les institucions de l’Estat que conceben el plurilingüisme i la diversitat de llengües com una qüestió que tenen al·lèrgia», va asseverar.

En aquesta mateixa línia, Aragonès ha instat al Govern de Pedro Sánchez a tenir «una actitud clara» de defensa del model actual que, va recordar, s’ha aplicat de «manera transversal a Catalunya». Dit d’una altra manera, ha recordat al president del Govern que quan hi havia un president socialista, entre el 2003 i el 2010, primer amb Pasqual Maragall i, després, amb José Montilla, també s’aplicava l’actual model educatiu a Catalunya.

Notícies relacionades

Per això, ha afegit, cal que l’Executiu espanyol sigui «coherent» i es posicioni al costat de l’escola catalana i no de les «ingerències polítiques i ideològiques que intenten generar problemes».

L’apel·lació d’Aragonès, amb tot, no és fútil, ja que, si passats aquests dos mesos el Govern no ha donat l’ordre pertinent de compliment de la sentència, haurà de ser el Govern de Pedro Sánchez el que faci complir la llei. L’Executiu central ha donat a entendre que no té previst demanar aquesta execució forçosa i el fet que el procediment s’iniciés el 2015 amb una llei d’educació, la Lomce, diferent de l’actual, la Lomloe, dona marge a la Generalitat per esquivar l’aplicació de la sentència.