Buscant recolzaments

Unides Podem es resisteix a pactar la reforma laboral amb Cs i demana «escoltar» els socis del Govern

  • Montero recalca la necessitat de mantenir unit el bloc de la investidura i no deixar entrar els taronges en l’equació

Unides Podem es resisteix a pactar la reforma laboral amb Cs i demana «escoltar» els socis del Govern
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Durant l’estiu del 2020, el primer de la coalició de PSOE i Unides Podem, els morats es van esforçar al màxim per treure Ciutadans de qualsevol equació per la qual passés la supervivència del Govern. Van apostar per ERC i EH Bildu i van pressionar els socis perquè acceptessin aquesta majoria. La de la investidura. Unides Podem no està disposat a desmantellar aquest bloc amb la reforma laboral, per molt difícil que sembli mantenir-lo unit, i es resisteixen a recolzar-se en Cs. La recepta que plantegen és tenir «actitud d’escolta» amb els aliats habituals.

«Crec que sens dubte sostenir la majoria de la investidura, la que ha fet possible sostenir aquest Govern i articular una majoria progressista, és fonamental i així ho ha sigut des de fa molt temps», ha defensat aquest divendres la ministra d’Igualtat, Irene Montero. És a dir, res d’«eixamplar majories», com demanava aquest dijous el ministre de la Presidència i home fort de Pedro Sánchez, Félix Bolaños. Quan queden 15 dies perquè el decret de la reforma laboral hagi de ser ratificat al Congrés, el Govern només compta amb el ‘sí’ dels d’Inés Arrimadas «si no es toca una coma» de l’acord entre patronal i sindicats.

L’Executiu de coalició ha anat rebent en els últims dies les negatives dels seus socis preferents a recolzar la reforma laboral. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va assegurar dimecres passat que el seu partit no vota «projectes personals», amb referència a Yolanda Díaz, i va enumerar totes les seves exigències. I els socialistes van constatar aquest dijous que el PNB tampoc hi donarà el ‘sí’ excepte que s’inclogui la prelació dels convenis autonòmics. Bildu, per la seva part, demana millorar la indemnització per acomiadament. No obstant, davant qualsevol canvi, la CEOE ha amenaçat de sortir de l’acord.

Projecte de futur

Malgrat l’envit de la patronal, Montero s’ha mostrat convençuda que és necessari «escoltar les demandes de Bildu, ERC i el PNB» i «ser capaços en funció d’això d’arribar a un acord». «Crec que després d’aquest diàleg social hi ha un diàleg polític que s’ha d’articular amb aquesta majoria d’investidura i que, per descomptat, cal ser receptius i tenir una actitud d’escolta», ha insistit.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha recordat que «ha costat molt» formar un bloc progressista al Congrés i que ara toca cuidar-lo. «L’alternativa a això és sempre un govern de dretes i reaccionari», ha alertat sobre l’hipotètic escenari en què Cs se situï com un actor fonamental per tirar endavant el programa legislatiu de la coalició. Fins i tot, ha remarcat que la defensa d’aquesta majoria és «una aposta per als pròxims anys i la pròxima dècada».

El coportaveu nacional dels morats, Pablo Fernández, també ha recalcat que «el més important» és que el Govern sigui «receptiu» i que presenti una «actitud d’escolta» davant ERC, Bildu i el PNB. «Els socis tenen moltes coses per proposar», ha sentenciat.